latinica  ћирилица
20/02/2024 |  11:19 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Таминџија: Нови мост на Требишњици у плану до септембра

Изградња моста на ријеци Требишњици у Требињу, у коју "Хидроелектране на Требишњици" улажу око 10,5 милиона КМ, у плану је да буде завршена до септембра, изјавио је данас извршни директор за производњу и техничке послове у том предузећу Илија Таминџија.
Илија Таминџија - Фото: РТРС
Илија ТаминџијаФото: РТРС

- Очекујемо у септембру завршетак радова на мосту, у складу са посљедњим термином који смо усагласили са извођачем радова - рекао је Таминџија.

Он је истакао да ће завршетком изградње моста ХЕТ заокружити велике инвестиције у Требињу попут оних из претходног периода као што су систем за наводњавања, изградња затвореног базена, шеталишта, великог резервоара за воду "Врело око".

Таминџија је нагласио да је то предузеће у прошлој години остварило приход од око 91 милион КМ, што им је омогућило реализацију бројних инвестиција.

Он је рекао да је то предузеће сада фокусирано на реализацију велике развојне инвестиције изградње Хидроелектране "Дабар", што ће ХЕТ-у омогућити повећање биланса за додатних око 50 одсто, наводећи да су радови на тунелу при крају и реализују се из сопствених средстава ХЕТ-а, без кредитног учешћа.

Таминџија је појаснио за Срну да је преостало да се из кредитних средстава кинеске банке и са око 15 одсто учешћа ХЕТ-а још изгради брана, насипи на акумулацији, машинска зграда, далековод, цјевовод под притиском и канал кроз Дабарско поље.

Нови мост на ријеци Требишњици биће највећи на Требишњици и од вишеструког значаја за град, а планирано је да буде дужине 484 метра, ширине 11,6 метара и висине 32 метра.

Тај мост представља најважнији грађевински објекат на будућој источној обилазници око Требиња.

Источна обилазница око града ће спајати путеве за Херцег Нови и Дубровник са путевима за Билећу и Никшић и у саобраћајном смислу ће растеретити центар Требиња, чиме ће знатно бити скраћено вријеме путовања.

Извођач радова је фирма "Интеграл инжењеринг".