latinica  ћирилица
20/02/2024 |  11:35 ⇒ 11:38 | Аутор: РТС

Потврђене морбиле код још три особе у Београду, укупно шест случајева

Мале богиње у Београду су потврђене код још три особе, што је укупно шест случајева у главном граду, речено Танјугу у Градском заводу за јавно здравље.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Од те три особе један младић (18) је хоспитализован. Он није био вакцинисан и са упалом плућа је на Клиници за инфективне и тропске болести.

Мале богиње су потврђене код четворогодишњег дјетета које није вакцинисано и код жене (48) која је, како наводе, вакцинисана и има благу клиничку слику.

Прва два случаја откривена су 8. фебруара код невакцинисане особе која похађа средњу школу и одрасле особе која је у медицинској документацији имала податак да је прележала болест.

Након тога, 12. фебруара потврђене су морбиле код невакцинисаног детета које похађа основну школу, а доктори су затекли компликације у виду упале плућа.

У Градском заводу за јавно здравље истичу да је вакцинација једина ефикасна превентивна мјера која доводи до стварања солидног и дуготрајног имунитета.

Међутим, упозоравају да је потребно да се 95 одсто дјеце вакцинише да би се стекао колективни имунитет и спријечило појављивање нових случајева.

ММР вакцина се даје у двије дозе дјеци у другој и седмој години живота. Правовремено дата вакцина је у узрасту од 12-15 мјесеци и у седмој години, у оквиру припрема за полазак у школу.

Мале богиње су једна од најзаразнијих вирусних инфекција, а компликације које изазива чешће су код дјеце млађе од пет година и одраслих особа старијих од 20 година. То су запаљење плућа, запаљење средњег уха, дијареја, запаљење мозга и губитак вида.

Запаљење плућа се јавља код сваке 20. обољеле особе и око 60 одсто случајева смртних исхода настаје управо због те комликације.