latinica  ћирилица
20/02/2024 |  11:36 ⇒ 13:19 | Аутор: РТРС

Министарство пољопривреде: Градоначелник Бијељине обмањује јавност

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштило је данас да градоначелник Бијељине Љубиша Петровић наставља са грубим обмањивањем јавности, тврдњама да Министарство "жели да заобиђе исплату штете од афричке куге свиња и покушавајући себи да припише заслуге за исплату више од 21 милион КМ колико су Влада Српске и ресорно министарство до сада исплатили по основу штете".
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

Из ресорног министарства су нагласили да то није никаква заслуга Петровића, да Петровић није учинио ништа да конкретно помогне народу Семберије у невољи која га је задесила, те му поручили "да се не кити туђим перјем, него да изађе у јавност са подацима како је он конкретно помогао у спречавању ширења вируса афричке куге свиња и колико је Градска управа до сада издвојила средстава за помоћ у обнови свињског фонда или за надокнаду штете".

- О дјеловању Министарства и правовременом доношењу мјера, како на превенцији, тако и на спасавању преосталог и занављању свињског фонда, најбоље је да оцјену дају узгајивачи свиња, али и да исто тако дају оцјену о чињењу, односно нечињењу Петровића - оцијенили су у Министарству.

Из ресорног министарства подсјећају да је афричка куга свиња пошаст која је задесила цијели регион и Европу, а у условима огромног броја еутаназираних свиња неукусно је и непримјерено додатно стајати на муку пољопривредним произвођачима плашећи их како ће Влада наводно заобићи исплату штете.

- Градоначелниче, умјесто што константно пребројавате колико је новца исплатила Влада, засучите рукаве па креирајте мјере да и сами дате допринос у санирању ове штете и занављању производње свиња, јер од кукњаве, нарицања и Ваше празне приче сељак нема ништа - поручили су из Министарства пољопривреде.

Из Министарства напомињу да овим саопштењем прекидају сваку даљу полемику са градоначелником, који је, како су рекли, очито већ почео предизборну кампању, те жале што се на овај начин морају обраћати јавности, приморани константним лажима бијељинског градоначелника.

У саопштењу се наглашава да ће Влада Републике Српске и ресорно министарство до краја исплатити преостали износ штете по основу болести афричке куге свиња, а у договору са представницима узгајивача свиња осмишљене су и мјере обнављања свињског фонда у 2024. години.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и Сретен Вучковић из градског Одјељења за пољопривреду рекли су за БН ТВ да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске "почело са репресивним мјерама према узгајивачима свиња у Семберији који су почели да обнављају сточни фонд".