latinica  ћирилица
20/02/2024 |  11:43 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

У Вукосавцима 82 године од погибије припадника штаба Првог мајевичког НО партизанског одреда (ВИДЕО)

У Вукосавцима је полагањем вијенаца и поменом обиљежено 82 године од погибије припадника штаба Првог мајевичког народноослободилачког партизанског одреда.
Помен партизанима у Лопарама - Фото: РТРС
Помен партизанима у ЛопарамаФото: РТРС

Помену је присуствовао и предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић.

Ђокић је нагласио да је тај покрет на крају успио да побиједи, међународно је верификован, а на бази њега створена је нова државна организација која је трајала готово 50 година.

- У тих пет деценија евидентиран је невиђени раст и развој, а уз поштовање најважнијег принципа - борбе за слободу. Она је осигурана, као и борба за равноправност и независност, која је такође изборена том херојском борбом - рекао је Ђокић и напоменуо да се данас сјећају бораца и свега оног часног у партизанској борби.

Страдање припадника штаба Првог мајевичког народнооободилачког партизанског одреда се традиционално обиљежава сваке године 20. фебруара.

Тог дана је у Вукосавцима 1942. године погинуло 30 чланова штаба и бораца одреда.

Обиљежавању су поред Ђокића присуствовали бројни становници Мајевице, околних општина, те поштоваоци учесника Другог свјетског рата, који су положили вијенце и цвијеће на обновљени споменик овим јунацима, чија имена су изнова уклесана на њему.