latinica  ћирилица
20/02/2024 |  12:06 ⇒ 12:06 | Аутор: СРНА

Маринковић: Фармери могу бити задовољни мјерама министарства

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић оцијенио је да је Министарство пољопривреде реаговало одговорно и професионално када је ријеч о болести афричке куге свиња, те да је до сада исплаћено више од 21 милион КМ, као и да фармери могу бити задовољни предузетим мјерама.
Стојан Маринковић - Фото: СРНА
Стојан МаринковићФото: СРНА

Маринковић је истакао да је од првог дана од избијања куге струка била укључена, као и да су теренске службе пребачене у жаришта и одрадиле посао како су могле у датом моменту.

- Штета је огромна. Видјели смо обрачун да је то негдје око 25 милиона КМ и да је до сада исплаћено нешто више од 21 милион КМ - рекао је Маринковић Срни.

Према његовим ријечима, пољопривредници имају увјеравања и немају разлога да сумњају да ће врло брзо бити исплаћен и преостали износ штете.

Он је додао да је у најави и да ће ресорно министарство субвенционисати набавку назимица за оне који су погођени афричком кугом свиња у износу од неких 65 одсто.

- Мислим да фармери могу бити задовољни овом мјером и јасно је да сви са нестрпљењем ишчекују тај 21. март, када истиче рок за несметано усељавање животиња и обнављање фармске производње - нагласио је Маринковић.

Он је изразио наду да ће фармери уз биосигурносне мјере и више одговорности успјети да предуприједе афричку кугу свиња која ће, како је рекао, бити присутна сигурно још у наредних пет година.

Маринковић је подсјетио да је афричка куга свиња у протеклом периоду десетковала фарме у Српској, те нарушила свињарску производњу, као и да ће бити неопходно много труда и средстава како би се опоравила.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштило је данас да ће Влада Републике Српске и ресорно министарство до краја исплатити преостали износ штете по основу болести афричке куге свиња, а у договору са представницима узгајивача свиња осмишљене су и мјере обнављања свињског фонда у 2024. години.

У саопштењу се наводи да градоначелник Бијељине Љубиша Петровић наставља са грубим обмањивањем јавности, тврдњама да Министарство наводно жели да заобиђе исплату штете од афричке куге свиња и покушавајући себи да припише заслуге за исплату више од 21 милион КМ колико су Влада Српске и ресорно министарство до сада исплатили по основу штете.