latinica  ћирилица
20/02/2024 |  12:23 | Аутор: СРНА

Јовић: Додикова посјета Бјелорусији и Русији потврда доброг вођења спољне политике

Политички аналитичар Никола Јовић сматра да је посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика Бјелорусији и Русији још једна потврда доброг вођења спољне политике српског руководства.
Никола Јовић - Фото: РТРС
Никола ЈовићФото: РТРС

Јовић је истакао да управо захваљујући ставу руководства Републике Српске није дошло до увођења санкција Русији и сврставања на антируску страну када је ријеч о односима са ове двије државе.

- Ми видимо да, као и у случају земаља ЕУ, увођење санкција Русији није оштетило руску привреду ни близу колико привреде земаља које су им увеле санкције, па би истоветно било и у случају нашег увођења санкција - рекао је Јовић.

Он је нагласио да су Србија и Република Српска једина два политичка чиниоца у Европи која нису поклекла под притисцима колективног Запада и нису учиниле оно што је управо Србима чињено деведесетих година прошлог вијека.

Јовић је подсјетио да су Срби тада били изложени увођењу економских санкција, политичкој изолацији, медијској сатанизацији и обрачуну са НАТО војском преко западних посредника на терену.

Он је указао на то да Запад те своје посреднике обучава и опрема новцем, оружјем, инструкторима и добровољцима, објаснивши да се то на истоку Европе односи на Украјинце, а на Балкану на Бошњаке, Хрвате и Албанце, како у прошлости, тако и данас.

- Као што је данас јасно да нам Русија, због тренутне ситуације и својих проблема, не може адекватно помоћи онолико колико бисмо ми желели, исто тако је јасно да ће сутрашњи, нови међународни поредак, бити прављен са већим учешћем Русије - оцијенио је Јовић.

Према његовом мишљењу, самим тим ће за све оне који нису против Русије данас, гдје свакако спадају Србија и Република Српска, бити више простора и шанси за остваривање националних права сутра, у погоднијим свјетским околностима.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик борави данас у руском граду Казањ, гдје би требало да се састане са предсједником Русије Владимиром Путином.

Додик је претходно био у дводневној посјети Бјелорусији током које се састао са предједником те земље Александром Лукашенком и премијером Романом Головченком.