latinica  ћирилица
20/02/2024 |  12:28 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Кришто: Кључ успјеха лежи у рјешењима која произлазе из дијалога и одлука институција БиХ

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто састала се данас у Бриселу с члановима Савјета за опште послове ЕУ поводом предузетих активности БиХ на европском путу.
Кришто са члановима Савјетa за опште послове ЕУ -
Кришто са члановима Савјетa за опште послове ЕУ

Кришто се захвалила на позиву за састанак који се одржава непосредно прије састанка Савјета за опште послове ЕУ.

Истакла је како је евидентан рад и напредак БиХ по питању европског пута.

Кришто је додал како је остварени напредак резултат постизања консензуса о свим значајним питањима, а што је и начело рада и одлучивања у Савјету министара.

Поручила је је како је напредак остварен тијеком 2023. године настављен и у 2024. години убрзаном динамиком.

Нагласила је како је Савјет министар постига значајне помаке на испуњавању 8+1 услова, односно 14 кључних приоритета.

Кришто је рекла како је усклађеност вањске и безбједносне политике БиХпрви пут на нивоу 100 одсто усклађености са вањском и безбједносном политиком ЕУ.

Кришто је у контексту законодавне реформе истакла да посебан значај имају измјене и допуне Изборног закона као и свеобухватна реформа изборног законодавства која обухваћа имплементацију одлука Уставног суда БиХ о легитимном представљању конститутивних народа, као и имплементацију пресуда Европског суда за људска права за што смо "сви потпуно опредијељени, али и друге поправке које се односе на демократичност и транспарентност изборног процеса".

Рекла је како је кључно да рјешење овог питања, као и свих осталих, мора бити резултат унутарњег дијалога и договора, јер једино рјешење институција БиХ може осигурати дугорочну сигурност, стабилност те побољшати односе у БиХ.

- Док настављамо пут према чланству у Европској унији, морамо имати на уму да су реформе кључне за наш властити напредак и развој. Оне нису само обвеза према ЕУ, већ морална и практична нужност за изградњу боље будућности за све нас у БиХ. Стога, увјерена сам како ће и ЕУ (Европски савјет), имајући у виду прије свега наше резултате али и уложени напор те постигнути напредак, отворити нам преговоре у марту - додал је Кришто.

На крају састанка, Кришто је поручила како потпуна преданост БиХ стварним реформама и "спремност да се суочимо с изазовима који су пред нама јасно показују посвећеност европским интеграцијама и жељу БиХ да постане пуноправна чланица европске породице".

- Отварање преговора било би не само признање наших досадашњих напора, већ и подстицај за даље кораке према остварењу наших заједничких циљева. Увјерена сам да ћемо заједно са вама наставити градити стабилну и просперитетну европску БиХ. У том смислу, вјерујемо да ће Европска унија, као наш партнер, наставити подстицати и подржавати. Кључ успјеха и темељ одрживе стабилности леже у рјешењима која произлазе из дијалога и одлука институција БиХ. На крају, још ћу једном нагласити да само заједно можемо остварити циљеве које смо поставили на путу према Ецропској унији - закључила је Кришто.