latinica  ћирилица
20/02/2024 |  12:50 ⇒ 14:12 | Аутор: РТРС

Лукашенко: С разлогом се страхује од могућности избијања трећег свјетског рата

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко сматра да страхови од могућности избијања трећег свјетског рата нису неосновани, јер је војна сила постала главни аргумент свјетских центара одлучивања.
Александар Лукашенко (Фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT) -
Александар Лукашенко (Фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT)

- Војна сила је поново постала главни аргумент свјетских центара за рјешавање питања. Као да није ни било милионских губитака и страхота Првог и Другог свјетског рата. Сада нас је буквално запљуснуо информациони талас предосјећања трећег свјетског рата о којем сви причају. И има разлога за забринутост - рекао је Лукашенко, преноси агенција Белта.

Он је напоменуо да је у близини граница Русије и Бјелорусије распоређено на десетине хиљада војника НАТО, стотине оклопних возила, авиона и хеликоптера.

- У непосредној близини Бјелорусије и Русије, у оквиру операција Алијансе које се изводе у Европи, размјештено је око 32.000 војника из контингената заједничких оружаних снага НАТО и САД, укључујуц́и више од 1.000 јединица оклопних возила, око 160 артиљеријских система и минобацача, 235 авиона и хеликоптера - рекао је бјелоруски лидер. Он је оцијенио да Запад свим силама жели да увуче Бјелорусију у рат.

Лукашенко је истовремено апеловао да се одбаце све илузије о могућности дипломатског рјешавања глобалног сукоба, јер међународно правно није у стању да ублажи тензије.

- Ауторитет међународних организација је потпуно дискредитован. Институције неких од њих се отворено користе за промовисање интереса конкретних земаља. Бјелорусија није једна од њих - закључио је он.