latinica  ћирилица
20/02/2024 |  12:58 ⇒ 12:59 | Аутор: Агенције

У Индонезији више од 70 волонтера преминуло бројећи гласове, 4.000 се разболило

Више од 70 волонтера на изборима у Индонезији преминуло је због исцрпљености током рада на пребројавању и дистрибуцији гласова, саопштиле су власти. Предсједник изборне комисије каже да се скоро 4.000 људи разболило због умора.
Бројање гласова у Индонезији (Фото: EPA-EFE/BAGUS INDAHONO) -
Бројање гласова у Индонезији (Фото: EPA-EFE/BAGUS INDAHONO)

Власти Индонезије саопштиле су да је 71 волонтер преминуо због исцрпљености током рада на изборима који су прошле недјеље одржани у тој земљи, пише Блумберг.

Предсједник Изборне комисије Хасим Асјари рекао је да се још око 4.000 људи разболило због умора током избора 14. фебруара.

Велики број смртних случајева забиљежен је и на овим изборима упркос мјерама владе, која је увела старосну границу за волонтере и наредила додатне здравствене прегледе, пошто је за вријеме претходних избора 2019. године преминуло више од 500 ангажованих у изборним активностима.

Прошлонедјељни избори су трајали шест сати, а на бирачким мјестима је било ангажовано скоро пет милиона волонтера.

Право гласа на изборима за предсједника и потпредсједника државе, посланике у националној скупштини и у локалним управама имало је више од 200 милиона грађана Индонезије.

Изборни процес у тој земљи предвиђа даноноћни рад на дистрибуцији и пребројавању гласачких листића, што може да траје и 12 сати послије затварања бирачких мјеста.

Министар обране Индонезије Прабово Субијанто је прогласио побједу на основу незваничних резултата са више од 50 одсто гласова колико је, како се наводи добио у првом кругу, али коначни резултати биће објављени до 20. марта.