latinica  ћирилица
20/02/2024 |  13:16 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Кошарац: Посјета Додика Бјелорусији значајна за унапређење економске сарадње, али и са политичког аспекта

Званична посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика и делегације Српске Бјелорусији значајна је како из угла унапређења економске сарадње, тако и са политичког аспекта, јер се дешава у тренутку када је Српска изложена константним нападима дијела западних земаља, изјавио је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац (фото: instagram.com/stasa.kosarac) -
Сташа Кошарац (фото: instagram.com/stasa.kosarac)

- Састанак Додика са бјелоруским предсједником Александром Лукашенком, премијером Романом Головченком, те остали сусрети који су уприличени у Минску, потврђују да Српска има пријатеље широм свијета који разумију њену позицију и досљедни су у подршци Дејтонском споразуму - оцијенио је Кошарац.

Он је истакао да је важна порука да је Бјелорусија уз Републику Српску, те да постоји обострано разумијевање и опредијељеност за сарадњу на свим пољима.

- За нас је од изузетног значаја чињеница да је Лукашенко подржао досљедну и храбру политику Додика, препознајући га као лидера који афирмише мир, стабилност и сарадњу, међународно право, као и дејтонски оквир БиХ. У Бјелорусији је препознато да се захваљујући Српској, БиХ није придружила западним санкцијама против Бјелорусије и Руске Федерације - навео је Кошарац на Инстаграму.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Кошарац је указао да се у времену глобалних изазова и промјене односа у свјетском поретку показује одговорност политике предсједника Додика и руководства Српске да шире фронт међународних савезника и партнера са којима се оснажује привредна и политичка сарадња.

- То је најбоље видљиво кроз добре односе са Руском Федерацијом, Кином, Мађарском, Бјелорусијом и другим пријатељским земљама, захваљујући којима се глас Српске чује и уважава на међународном плану - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, посебно охрабрујућа чињеница јесу договори и споразуми који значе унапређење економске сарадње и подршке Бјелорусије привреди Српске.

Кошарац је подсјетио да је у Минску договорена посебна линија подстицајних средстава за пољопривредну механизацију и опрему у вриједности од 10 милиона долара што ће, уз сличан пројекат са Мађарском, додатно оснажити пољопривредну производњу у Српској.

Он је навео да су договорени важни пројекти у области медицине, научне сарадње, те саобраћајне инфраструктуре.

- Важно је нагласити да сарадња Српске и Бјелорусије није усмјерена ни против кога у БиХ, те да ће сви грађани имати бенефит од повољнијих аранжмана и реализације договорених пројеката - поручио је Кошарац.