latinica  ћирилица
20/02/2024 |  13:39 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Координисаним дјеловањем заштитити дјецу од насиља

Са циљем заштите дјеце од насиља, занемаривања и злостављана неопходан је координисан и благовремен одговор релевантних институција, те је у том погледу веома значајно доношење протокола за заштиту дјеце од насиља, занемаривања и злостављања, изјавила је помоћник министра за предшколско и основно образовање Наташа Цвијановић.
Наташа Цвијановић - Фото: СРНА
Наташа ЦвијановићФото: СРНА

Цвијановићева, која је данас присуствовала стручној расправи о овом протоколу, истакла је да су јасно дефинисане процедуре које треба предузети у случају да постоји бар сумња да диејте трпи насиље.

- Оног тренутка када се примјети или да постоји сумња да дијете трпи насиље или да је злостављано, треба одреаговати. У текст Протокола укључене су установе социјалне заштите, васпитно-образовне установе, а посебно дјечији домови - рекла је Цвијановићева.

Истакла је да очекује да ће до краја фебруара Протокол бити и званичан документ, који ће помоћи прије свега просвјетним радницима да адекватно поступају у случају насиља над дјететом.

Водитељ Програма за образовање УНИЦЕФ-а БиХ Сања Кабил истакла је да свако дијете има право на школу без насиља.

Приједлог протокола за заштиту дјеце од насиља, занемаривања и злостављања, који је представљен на данашњој стручној расправи, с циљем унапређења и јачања међусобне сарадње у заштити дјеце од насиља, занемаривања и злостављања и координисаног одговора на спречавање ових појабва припремили су Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља и социјалне заштите, Министарство породице, омладине и спорта и Министарство просвјете и културе.