latinica  ћирилица
20/02/2024 |  13:44 | Аутор: СРНА

Букејловић: Циљ - правна заштита дјетета и породице

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић истакао је данас да су све корекције у породичном закону извршене ради правне заштите дјетета и породице, као и унапређења постојећих породичноправних односа или у функцији усаглашавања постојећих рјешења.
Милош Букејловић - Фото: РТРС
Милош БукејловићФото: РТРС

- Циљ измјена и допуна Породичног закона јесте квалитетнији рад институција надлежних за област породичноправне заштите - рекао је Букејловић Срни.

Он је нагласио да се измјене овог закона односе на располагање новчаним средствима дјетета.

- То је извршено на начин да је прописано да се непокретности, права веће вриједности и вредније ствари из имовине малољетника, могу отуђити или оптеретити само ради издржавања, лијечења, васпитања или образовања малољетног дјетета - додао је Букејловић.

Према његовим ријечима, наведено важи само ако су исцрпљене све могућности лица која су по закону дужна да издржавају дијете, а да имовином малољетног дјетета родитељи могу располагати само уз претходну сагласност органа старатељства.

- Одредбама закона, штити се искључиво дијете, односно заштита његових интереса. Под тим се подразумијевају ситуације када постоје лоши односи међу родитељима, дисолуције породице, развода брака, дакле, када родитељи, због међусобних лоших личних односа и непријатељства, настоје да користећи своја права законског заступника, располажу имовином дјетета - појаснио је Букејловић.

Он је навео да је дијете заштићено и од поступака родитеља када међу њима постоји консензус да се располаже имовином дјетета, али за њихове потребе, без обзира на то што имају довољно средстава и без располагања имовином дјетета.

Букејловић је напоменуо да о издвајању дјетета из породице одлучује суд, а само ако су угрожени живот и здравље дјетета орган старатељства може привремено измјестити дијете из породице.

- Породичним законом биће омогућено Центру за социјални рад да дијете привремено издвоји из породице, али само на основу рјешења које се не може одгодити, чак ни у случају жалбе. Ово је привремена мјера и не одгађа извршење рјешења - рекао је Букејловић.

Он је додао да је орган старатељства дужан да, сваких шест мјесеци, испита своју одлуку о избору лица, хранитељске породице, установе социјалне заштите или друге установе у коју је дијете смјештено, односно да суду предложи враћање дјетета у његову породицу ако сматра да је то у најбољем интересу дјетета.

Букејловић је рекао да је старосна граница за потпуно усвојење дјетета повећена са пет на 10 година, односно, потпуно се може усвојити само дијете до навршених 10 година живота и да је предвиђено успостављање јединственог личног регистра усвојења.

- С циљем боље заштите усвојене дјеце предвиђено је успостављање јединственог личног регистра усвојења који ће да садржи евиденцију података о будућим усвојиоцима за које је утврђено да су подобни да усвоје дијете и о дјеци за коју је утврђено да су подобна да буду усвојена - рекао је Букејловић.

Он је додао да је за израду правилника о јединственом личном регистру усвојења задужено Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске требало би на сједници која је заказана за 6. март да по хитном поступку разматра Приједлог закона о измјенама и допунама Породичног закона.