latinica  ћирилица
20/02/2024 |  14:44 ⇒ 15:26 | Аутор: Агенције

Пољски пољопривредници: Низ проблема због непоштене конкуренције; Кијев протестује (ВИДЕО)

Протести пољских пољопривредника изазвали су негодовање у сусједној Украјини, која је од Европске комисије затражила да предузме робусну акцију против демонстраната који су блокирали границу и отворили вагоне како би расули жито.
Протест пољских пољопривредника на граници са Украјином (Фото: EPA/WOJTEK JARGILO POLAND OUT) -
Протест пољских пољопривредника на граници са Украјином (Фото: EPA/WOJTEK JARGILO POLAND OUT)

Данашњи протести пољопривредника означавају ескалацију у односу на раније демонстрације са готово потпуном блокадом свих украјинских граничних прелаза и ометања рада лука и саобраћајница широм те земље.

Локални медији емитовали су снимке на којима се виде демонстранти који на граничном прелазу Медика отварају вагоне и расипају жито на пругу.

Замијеник украјинског премијера Александар Кубраков рекао је да расипање украјинског жита на пругу представља нову политичку провокацију с циљем изазивања раскола између двије државе.

Украјински министар економије Јулија Свириденко рекла је да је Кијев обавјестио Европску комисију о поступцима пољских демонстраната на украјинској граници и да очекују робустан одговор. Министар пољопривреде Микола Солски изјавио је да је жито било на путу ка Њемачкој и да не би ушло на пољско тржиште.

Пољопривредници широм Европе покренули су демонстрације због низа проблема, укључујући ограничења које је увела ЕУ у склопу борбе против климатских промјена и, како наводе, непоштене конкуренције из иностранства, посебно Украјине, након одлуке блока 2022. године да укине царине на увоз хране из те земље.

На тракторима пољских пољопривредника примијетни су транспаренти са слоганима попут "Са житом из Украјине, пољски фармери ће банкротирати".

Један од организатора протеста на прелазу Дорухуск Марсин Вилгош изјавио је да ће сваког сата бити дозвољен прелаз по једном аутобусу, али да ниједан камион неће прећи границу од 08.00 до 18.00 часова по локалном времену.