latinica  ћирилица
20/02/2024 |  15:51 ⇒ 15:51 | Аутор: Агенције

Италија: Залихе воде пресушују због недостатка кише

Смог је прекрио Милано, на Сицилији пресушују резервоари воде, а производња вина опада у Пијемонту, јер недостатак кише широм Италије погоршава загађење и изазива суше.
Киша у Италији (Форо: илустрација/EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI) -
Киша у Италији (Форо: илустрација/EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI)

Аутомобилима са великом потрошњом горива данас је забрањено да се крећу путевима у Милану и у осам других градова широм Ломбардије, након што је ова индустријска регија на сјеверу Италије регистровала висок ниво загађења честицама опасним по здравље.

Власти ове регије, у којој се налази много великих сточних фарми, забраниле су и уобичајено кориштење животињског ђубрива на пољима, што је пракса која узрокује високо загађење нитратима.

Региони широм Италије пате од суше или озбиљног недостатка падавина, а ниво снијега је опао и на Алпима и на Апенинима.

Сјеверна Италија је годинама сврставана међу најзагађенија подручја у Европи, подсјећа АФП.

Дио проблема Ломбардије је географске природе, пошто се она налази у котлини између планина, што значи да је слабо провјетрена.

Активисти за чист ваздух кажу да власти овај недостатак пречесто користе као изговор за висок ниво загађења ваздуха.

Висок ниво честица регистрован је и у главном граду Риму.

Италијански еквивалент сњежне воде - количина воде ускладиштене у сњежном покривачу - мањи је за 64 одсто овог мјесеца у поређењу са истим периодом прије годину дана, саопштила је истраживачка фондација ЦИМА.

Недостатак падавина отежава ионако тешку ситуацију након топлотних таласа прошле године, који су снизили нивое резервоара и повећали потрошњу воде.

Сицилија је раније овог мјесеца прогласила природну катастрофу због суше, док су на острву Сардинији фармерима уведена ограничења за потрошњу воде.