latinica  ћирилица
20/02/2024 |  15:52 ⇒ 18:13 | Аутор: СРНА

Москва подржава да се питање Косова рјешава у Савјету безбједности УН

Русија подржава иницијативу да се рјешавање питања Косова врати пред Савјет безбједности УН, рекао је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

Боцан-Харченко каже да је Русија подржала посљедњи захтјев Србије за одржавање ванредне сједнице Савјета безбједности УН недавно о ситуацији на Косову и Метохији, након укидања динара, те да је подршка Србији око територијалног интегритета један од најважнијих политичких ставова Русије као сталне чланице Савјета безбједности.

- Русија је као стална чланица Савјета безбједности УН одмах без икаквог размишљања подржала иницијативу за одржавање ванредне сједнице Савјета безбједности у Косову и циљ је да се питање Косова врати у Савјет безбједности, у организацију УН - рекао је он на свечаном пријему у руској Амбасади у Београду, поводом обиљежавања руског државног празника Дана браниоца отаџбине.

Боцан-Харченко је навео да је Русија свјесна напада и притисака Запада да Србија уведе санкције Русији, те додао да је велика част да Србија није прихватила и неће прихватити санкције против Русије, упркос нападима, притисцима и пријетњама.

Он је навео да руски празник Дан браниоца отаџбине обухвата сву славну историју Русије, тешку, али херојску, сачињену од побједа, обухвата руску традицију, вриједности и будућност.

- Ми смо увјерени да смо у праву и вјерујемо у нашу будућност. Ми поштујемо наше војнике који су на бојишту и са ризиком по свој живот бране нашу безбједност, безбједност Руса, наше вриједности и безбједност наше државе - рекао је Боцан-Харченко.

Он је истакао да нема сумње да ће побједа Русије у специјалној војној операцији показати ко је на правој страни историје, те да ће то ко је на правој страни историје показати и 25 година НАТО агресије на СР Југославију која ће ускоро бити обиљежена.

Боцан-Харченко је навео да је у току невиђена консолидација народа у Русији, гдје је свако бранилац отаџбине и даје свој допринос извршавању задатака специјалне војне операције.

- А циљ специјалне војне операције јесте да заврши рат који је Запад, користећи Кијев, отпочео прије 10 година против руског становништва у Украјини. Наш је задатак да се тај рат заврши и успостави мир и безбједност у Украјини и свим руским регионима - додао је он.

Руски амбасадор је нагласио да је између Русије и Србије најважније разумијевање душе и срца, пренијели су београдски медији.

Пријему су присуствовале бројне високе званице међу којима министри у Влади Србије Ивица Дачић, Милош Вучевић, Даница Грујичић, Зоран Гајић, некадашњи предсједник Србије Томислав Николић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, епископ бачки Иринеј /Буловић/, представници дипломатског кора, СПЦ као и многи други представници културног и политичког живота Србије.

Дан браниоца отаџбине један је од највећих руских празника, а под тим именом слави се од 1993. године.

За вријеме Совјетског савеза то је био Дан Црвене армије и флоте.

Званични Дан Црвене армије, 23. фебруар 1918. године, означава дан првог масовног регрутовања у Црвену армију у Лењинграду и Москви и прву борбену акцију против окупационе армије Њемачког царства.