latinica  ћирилица
20/02/2024 |  16:01 | Аутор: Б92

"Дубаи у Евролиги? Нема смисла"

Хорхе Гарбахоса, предсједник ФИБА Европа, не подржава идеју да Дубаи игра кошаркашку Евролигу.
Кошаркашка Евролига (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић) -
Кошаркашка Евролига (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Тим из Уједињених Арапских Емирата планира да приступи елитном европском такмичењу, уложи и донесе доста новца, међутим, за сада ништа није одлучено.

- Кључна ријеч је "гласина". Нисам видио приједлог, договор или нити нешто слично. Као предсједнику ФИБА Европа, не свиђа ми чињеница да тим са другог континента игра такмичење на нашем континенту. То је Евролига. У принципу, нема превише смисла. Ако се ово евентуално деси, морамо да видимо како ће овај сценарио у Европи утицати на проблеме са путовањем играча и клубова. Ово ми се не свиђа, посебно не у Европи - рекао је Гарбахоса. 

Гарбахоси је тешко да прича о овоме јер никаква одлука о овом питању није донесена.

- Такмичење се зове Евролига. Дакле, ако доведемо клубове са Блистог истока или Азије, то је сасвим друга ствар. Не желим да будем против тога, али у принципу ми се не свиђа. Да ли би то значило да ће један европски клуб бити ван конкуренције? Да ли би Евролига имала 19 клубова? Не знамо. Зато не желим превише да се бавим тиме. Ово је својеврсни одговор са нашег континента. То је нормално у глобалном свијету. Као европско такмичење, дозволите ми да кажем да за мене то нема превише смисла - додао је он.

Услов да Дубаи уђе у Евролигу јесте да игра неко домаће или регионално европско кошаркашко такмичење.

АБА лига се чинила као идеална за тај сценарио, а да ли ће тако и бити, видјећемо се послије гласања клубова.