latinica  ћирилица
20/02/2024 |  16:24 ⇒ 16:40 | Аутор: Агенције

Велике промјене у атлетици

У разним спортовима врше се промјене, уносе нови модели, углавном са жељом да се најприје подигне ниво квалитета и буде занимљиве публици, али и самим учесницима. До одређених иновација би могло да дође у атлетици.
Ивана Вулета (фото:TANJUG/ WORLD ATHLETICS/ ANDY LYONS/bs) -
Ивана Вулета (фото:TANJUG/ WORLD ATHLETICS/ ANDY LYONS/bs)

И ту нису у питању ситнице, већ револуција када је у питању скок удаљ. Извршни директор Свјетске атлетске федерације Џон Риџон најавио је увођење "зоне полијетања", која би за циљ требало да има смањивање могућности преступа или коначну елиминацију.

То би важило само за скок удаљ, али не и троскок, а прво би било уведено за мања такмичења што би био својеврсни тест. У плану је да се на већим такмичењима то почне 2026. године, што би значило да ће важити и за наредне Олимпијске игре у Лос Анђелесу.

О детаљима је говорио Џон Риџон, који је увјерен да ће ова новина побољшати квалитет.

- Покушавамо да уђемо у та такмичења која су, можда, мање популарна. Како да их учинимо узбудљивијим и занимљивијим? Ако узмете скок удаљ, на Свјетском првенству се трећина свих скокова није рачунала. То је губљење времена. Зато тестирамо зону полијетања - рекао је Риџон.

- То значи да се сваки скок рачуна. То додаје драматичност такмичењу. Истовремено, развијамо начине да добијемо тренутне резултате тако да не морате да чекате 20 до 30 секунди да се резултат појави - додао је он.

Риџон је свјестан да ће бити и оних којима се приједлог неће свидјети.

- Не можете да мијењате спорт који је измишљен прије 150 година, а да на изазовете контроверзу. Скок удаљ је на Олимпијским играма од првог модерног издања у Атини 1896. године и познато је да је био дио старих Игара у античкој Грчкој. Ове годину ћемо провести тестирајући зону полијетања са веома добрим спортистима. Ако не прође тестове, нећемо је увести. Нећемо уводити ствари из хира, јер један од нас мисли да је то добра идеја - закључио је извршни директор Свјетске атлетске федерације.