latinica  ћирилица
20/02/2024 |  16:40 ⇒ 17:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчки пољопривредници дошли тракторима у Атину на протест (ФОТО/ВИДЕО)

Грчки пољопривредници су довезли данас тракторе у Атину како би протестовали испред парламента због све већих цијена енергената, конкуренције из иностранства и неријешених проблема због недавних поплава.
Протест фармера у Грчкој (Фото: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS) -
Протест фармера у Грчкој (Фото: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS)

Њихов протест прати протесте пољопривредника у другим дијеловима Европе, укључујући Француску, Белгију, Холандију, Пољску и Италију, гдје су фармери започели сличне демонстрације.

Грчки синдикат пољопривредника је био у преговорима са премијером Кирјакосом Мицотакисом неколико недјеља, али они кажу да мјере које су најављене нису довољне да се испуне њихови захтјеви, пренио је "Катимерини".

Фото: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS

У понедјељак увече, пољопривредници су поређали тракторе и пикап возила дуж аутопута, док су се окупљали у централној Грчкој како би заједно отишли у Атину.

- Постоје многи проблеми, већина од њих је гориво и цијена енергената. Прошла недјеља је била катастрофална за фармере, нисмо производили грожђе, маслиново уље, правили смо мало памука који је откупљен врло јефтино - рекао је један од пољопривредника.

У уторак ујутро, десетине пољопривредника дошло је бродом у луку Пиреј са јужног острва Крита, а дио пољопривредника дошло је аутобусима из копненог дијела.