latinica  ћирилица
20/02/2024 |  17:47 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

М:тел лидер телекомуникационе индустрије по исплати дивиденде: Рекордна добит у 2023. години

Са 50 одсто исплате нето добити својим акционарима, М:тел држи лидерску позицију међу европским телеком оператерима када је ријеч о исплати дивиденде.
М:тел - Фото: Уступљена фотографија
М:телФото: Уступљена фотографија

Из ове компаније саопштили су да иако је одлука ове компаније да за 2022. годину не исплати дивиденду у стопроцентном износу утицала на вриједност акција на Бањалучкој берзи, економски стручњаци и данас је оцјењују као пословно једино исправном.

Подсјећања ради, М:тел је годинама исплаћивао комплетну добит својим акционарима што је, према мишљењу економиста, била јединствена пракса. Према јавно доступним подацима, просјечан рацио исплате дивиденде у телекомуникационој индустрији за 2022. годину износио је 39 одсто, по чему је М:тел и даље компанија која исплаћује највећу дивиденду својим акционарима.

Иако финансијски извјештаји за 2023. годину нису комплетирани, М:тел је у првих девет мјесеци прошле године биљежио стабилан раст нето добити од 15 одсто. Из ове компаније су крајем године саопштили да је 2023. по свим показатељима рекордна што је, како кажу, потврда исправности одлуке да се дио добити инвестира у компанију и њену финансијску консолидацију.

Према објављеним анализама удружења економиста "Банкарство-Интелиџенс-Финансије-Економија", ЕБИТДА маржа М:тел-а је и у 2022. години била готово 50 одсто док телеком оператери попут Телекома Аустрија, Дојче Телекома или неких других регионалних компанија имају зараду, исказану на овај начин, испод 40 одсто. Ово би, према анализама економиста, требало да осигура предност М:тел-а у вредновању акција и њиховој тражњи, али и потврди значајно већу способност зарађивања новца, мјерено са ЕБИТДА маржом, него у осталим телеком оператерима, наводи се у саопштењу.

Осим раста добити, М:тел је у прошлој години продајом антенски ступова повећао ликвидност компаније док будући раст трошкова по основу изнајмљивања инфраструктуре неће нарушити његову профитабилност. Наставком политике аквизиција, односно куповином компаније Трион Тел, М:тел је учврстио своју позицију и купио активу која ће допринијети расту профитабилности.

Економски стручњаци сматрају да цијена акција није показатељ стварног пословања компаније због неразвијености Бањалучке берзе и релативно малих трговања, а да добит, број корисника и нове аквизиције показују да је М:тел у озбиљном успону, наведено је у саопштењу.