latinica  ћирилица
20/02/2024 |  18:09 ⇒ 18:09 | Аутор: СРНА

Рајилић: Власти Шведске не признају злочине над Србима

Предсједница Удружења жена жртава рата Божица Живковић Рајилић сматра да власти Шведске избјегавају да изруче осумњиченог за ратни злочин Деду Одобашића јер не признају злочине почињене над Србима.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

- Власти Шведске показале су да примјењују двоструке стандарде када је ријеч о људима који су починили ратне злочине над Србима и онима који су починили злочине над Бошњацима - рекла је Рајилићева.

Она је истакла да жртве рата у БиХ и злочинци нису исти за шведске власти, истичући да би, да је којим случајем ријеч о Србину, одмах био изручен и процесуиран.

- Пошто је ријеч о Бошњаку, питање је да ли ће Одобашић бити изручен БиХ, те да ли ће свједоци бити живи да могу свједочити на суду - истакла је Рајилићева.

Она је закључила да, без обзира на срамно понашање власти у Шведској, породице српских жртава рата никада не смију да одустану од захтјева да Одобашић буде изручен и процесуиран.

Службеник Министарства правде Шведске Аманда Карле рекла је да тренутно није могуће одговорити на питање када ће Стокхолм одговорити на захтјев БиХ за узручење Одобашића, нити да ли ће га изручити.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске обавијештено је да је Одобашић ухапшен 2. јануара, према Интерполовој потјерници, те да се чека његова екстрадиција, речено је раније у МУП-у.

У оптужници је наводи да је Одобашић, у згради Скупштине општине тадашњег Босанског Брода, злостављао српског цивила након што су га мучили и претукли припадници Хрватског вијећа одбране.

На терет му се ставља да је у старој згради полиције у Броду мучио и нанио тешке повреде Српкињи која је била затворена у ћелији.

Пред Окружним судом у Добоју у марту прошле године одгођено је изјашњавање о кривици Одобашића јер се није појавио у судници