latinica  ћирилица
20/02/2024 |  18:20 ⇒ 20:02 | Аутор: sputniknews.com

Руски амбасадор у УН: Сва одговорност због вета на резолуцију о Гази на Вашингтону

Блокирајући резолуцију о прекиду ватре у Гази, Сједињене Државе су исписале још једну црну страницу историје Савjета безбjедности Уједињених нација, рекао амбасадор Русије у СБ Василиј Небензја.
Василиј Небензја (Фото: EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE) -
Василиј Небензја (Фото: EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE)

- Сва одговорност за посљедице блокирања резолуције Алжира о Гази је на Вашингтону - рекао је Небензја.

Подсјетимо, Сједињене Америчке Државе данас су поново уложиле вето на предложену резолуцију Савјета безбједности Уједињених нација о моменталном прекиду ватре у Појасу Газе, трећи пут откако се, од 7. октобра, кад су избиле борбе око те палестинске енклаве.

Од 15 чланица Савјета безбједности УН, 13 је гласало за приједлог резолуције коју је поднио Алжир, док је Велика Британија била уздржана.

- Глас за ову резолуцију је подршка палестинском народу да живи. Супротно, гласање против резолуције подразумијева подршку бруталном насиљу и колективној казни - рекао је амбасадор Алжира у УН Амар Бенџама.

Америчка амбасасдорка Линда Томас Гринфилд рекла је данас да би свака акција коју би преузео Савјет безбједности значила сметњу "осјетљивим, актуелним преговорима".

- Ми вјерујемо да би резолуција негативно утицала на преговоре. Захтијевање моменталног, безусловног прекида ватре, без споразума који би од Хамаса захтијевао ослобађање талаца, не би донио одржив мир. Умјесто тога, наставила би се борба Хамаса и Израела - рекла је Гринфилд, пренио је Ројтерс.