latinica  ћирилица
20/02/2024 |  18:29 ⇒ 18:30 | Аутор: СРНА

"Кључно очување мира и стабилности у БиХ"

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић рекао је током састанка са делегацијом Команде Војске САД за Европу и канцеларије министра одбране САД да је реформа одбране најбоља реформа након потписивања Дејтонског мировног споразума.
Састанак у Сарајеву - Фото: СРНА
Састанак у СарајевуФото: СРНА

Гогановић је похвалио и сарадњу са Мисијом Еуфора у БиХ - Алтеа која доприноси стабилности у БиХ.

Када је ријеч о НАТО интеграцијама, Гогановић је нагласио да у БиХ не постоји консензус, те да подржава сарадњу са НАТО-ом, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

- Ми у БиХ добро знамо шта су сукоби и зато ће БиХ увијек гласати за мир - поручио је Гогановић и указао на важност регионалне сарадње с циљем осигурања мира и стабилности и поштовање Дејтонског мировног споразума.

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез је током састанка делегацију Команде Војске САД за Европу и канцеларије министра одбране САД, предвођене бригадним генералом Крисом Мекинијем и директором за европску политику, Централну и Јужну Европу Алтоном Буландом.

Хелез је пожелио добродошлицу делегацији САД и истакао да су Америчке Државе битан сегмент стабилности и безбједности како за БиХ, тако и за цијели регион.

Он је нагласио да су САД кључни спољнополитички фактор за БиХ и да су највише уложили у Оружане снаге БиХ.

Хелез је нагласио да интеграције БиХ у европске и евроатлантске интеграције немају алтернативу, те упознао присутне о значајним корацима на испуњавању 14 приоритета за отпочињање преговора прикључења БиХ ка ЕУ.

Мекини је истакао да САД помно прате безбједносно окружење у БиХ.

- Остајемо предани свим народима у БиХ и поштовању Дејтонског мировног споразума - поручио је Мекини, те поздравио напоре које БиХ улаже у очување мира и стабилности у БиХ.

Он је обећао подршку Оружаним снагама БиХ у опремању и обуци, те путу БиХ ка европским и евроатлантским интеграцијама.

Буланд је нагласио да САД подржавају све реформе које су до сада учињене у БиХ.

Он је нагласио да, поред свих сукоба у свијету, "САД подржавају одрживост рада институција БиХ и да су посвећене јединственој БиХ и јединственим Оружаним снагама БиХ", те обећао наставак подршке.

Галић је захвалио за широк спектар помоћи коју САД упућују БиХ.

- Драго ми је што се брига о Оружаним снагама БиХ наставља и до данас. Важно нам је присуство Војске САД у БиХ, јер је сарадња са Америком јако важна за нашу земљу, а учешће ваших војника на вјежбама има и политички и практични карактер - истакао је Галић.