latinica  ћирилица
20/02/2024 |  18:39 ⇒ 20:33 | Аутор: СРНА

Обмањивање јавности причом о наоружавању Срба у Сребренику

На друштвеним мрежама објављен је аудио-снимак у којем аутор позива Бошњаке на опрез јер је добио "потврђену информацију" да се Срби у Сребренику наоружавају с циљем да "крену у напад" и изазову оружане сукобе, али су истражни органи утврдили да је потпуно неутемељена и измишљена са очигледним циљем изазивање хаоса и међунационалних сукоба у БиХ, јавља АТВ.
Тастатура - Фото: РТРС
ТастатураФото: РТРС

Снимак је подијељен на Тикток налогу ""Ado_Krajišnik @_admir_ervina" и убрзо је постао виралан, те изазвао узнемиреност грађана.

Иза снимка стоји неколико радикализованих појединаца који су идентификовани и недавно приведени и испитани у Сипи, са свиме је упознато и Тужилаштво БиХ чија се реакција очекује, а као аутор снимка идентификован је Д.Б. /34/ из Тузле, наводи ова телевизија.

Аутор у аудио-поруци говори да је од пријатеља Ј.К. добио "потврђену информацију" да му је пријатељ Србин из Сребреника показао пушке и муницију и рекао да су српском становништву из Републике Српске послати и подијељени сандуци с наоружањем, те да их "приморавају да крену у напад" и да очекује да ће доћи до оружаних сукоба. Он говори да су сви Срби морали узети оружје, а они који то нису учинили већ су напустили земљу и одселили се код рођака у иностранство да би избјегли инциденте.

Досадашња истрага је показала да је Ј.К. стварна особа, те да је настањен у Брчком. Ни један ни други до сада нису пролазили кроз полицијске евиденције као особе склоне вршењу кривичних дјела, пише АТВ.

Ову аудио-поруку на Тиктоку је подијелио А.В. /30/ из Санског Моста. Профил му је пун фотографија са ратном иконографијом. Позирао је у маскирној униформи са оружјем у рукама, дијеливши снимке са "Хасиног врха", уз стихове "Ако погинем немој жалити".

Иако су сви идентификовани и испитани, снимак је и даље присутан на Тиктоку и није обрисан. Досада је достигао више од 180.000 прегледа, наводи АТВ.

У сијање страха од наоружаних Срба укључили су се и поједини медији из ФБиХ, али и професор са Катедре за одбрамбене технологије на Машинском факултету у Сарајеву Берко Зечевић, који је за Слободну Босну рекао да му мушкарац са аудио-снимка звучи уплашено, те да га све подсјећа на стање из 1991. године.

Зечевић сматра да је формирање Жандармерије у Републици Српској био први индикатор да предсједник Милорад Додик "дугорочно планира да направи паравојну формацију, између полицијских и војних формација, која дјелује на простору Републике Српске и коју може извести на ентитетску границу".

Он је оцијенио и да је питање тренутка када ће Додик добити "миг" од стратешких партнера да створи конфедерацију у БиХ. Зечевић, ипак, закључује да "рата неће бити", али ће "бити инцидената" и будала.

Недавно је исламски теолог Мидхат Ћеман на предавању, које је објављено на Јутјубу, отворено позивао на рат у БиХ, након чега су изостале реакције истражних органа, а од Ћеманових иступа нису се оградили ни Исламска ни међународна заједница нити сарајевска политика.