latinica  ћирилица
20/02/2024 |  18:57 | Аутор: СРНА

Ресорно министарство тужило Синдикат због штрајка

Министарство просвјете, науке и иновација Црне Горе тужило је Синдикат просвјете Црне Горе ради утврђивања законитости одлука о штрајку и Акта о минимуму процеса рада за вријеме гранског штрајка у области образовања.
Школска учионица - Фото: РТРС
Школска учионицаФото: РТРС

Из Основног суда у Подгорици саопштено је да се у реферату тужбе наводи да одлука о штрајку не садржи податак да ли је поступљено у складу са одредбама Закона о штрајку којим је регулисано питање права на штрајк запослених у Војсци Црне Горе, полицији, државним органима и јавној служби.

У тужби се наводи и да недостаје процјена Агенције за националну безбједност, о томе да ли се организовањем овог штрајка угрожава национална, безбједност особа, имовине, општи интерес грађана, као и функционисања органа власти, коју тај орган издаје у року од 24 сата од дана најаве штрајка.

- Такође се истиче, да је одредбама овог закона прописано да су дјелатности од јавног интереса дјелатности утврђене Законом као такве, као и дјелатности чији би прекид рада због природе посла могао угрозити живот и здравље људи или општи интерес грађана, а у којем смислу је препознато предшколско и основно образовање - навели су из Основног суда.

Они су указали да, осим тога, Акт о минимуму процеса рада утврђују споразумно надлежни орган државне управе, репрезентативног удружења послодаваца и репрезентативног синдиката.

- Због тога, тужилац сматра да је Акт о минимуму процеса рада за вријеме гранског штрајка у области образовања тужени донио једнострано, у супротности са одребама Закона о штрајку, што га чини незаконитим - наводи Основни суд.

Из Основног суда су појаснили да је ријеч о поступку у којем важи начело хитности.