latinica  ћирилица
21/02/2024 |  07:54 ⇒ 08:56 | Аутор: РТРС

Перишић: Српска води слободарску политику (ВИДЕО)

Република Српска води слободарску политику, што је и у идентитету српског народа, рекао је професор геополитике Срђан Перишић, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Срђан Перишић - Фото: РТРС
Срђан ПеришићФото: РТРС

- У посљедње двије године дијалог Милорада Додика и Владимира Путина ће бити четврти сусрет два предсједника. Једини лидер који се редовно виђа са предсједником Русије јесте Милорад Додик. Запад у жељи да изолују Русију, увео је 13.000 санкција, што никада до сада није забиљежено, а на крају се тај Запад сам изловао. Сви остали свјетски лидери изузев западних имају одличну сарадњу са Русијом - истакао је Перишић. 

Он је коментарисао и посјету Додика Бјелорусији, и сусрет са предсједником Александром Лукашенком. 

- Из те посјете Додика Бјелорусији и Русији јасно се осликава спољна политика Републике Српске. С друге стране спољна полтика БиХ је узурпирана од америчког амбасадора и због тога је Српска принуђена да гради своју вањску политику - нагласио је Перишић.

Перишић истиче да су се притисци и удари на Републику Српску интезивирали посљедњих година.

- Они су принудили Српску да тражи ослонац, а један од тих ослонаца је и Бјелорусија. Не само политичка подршка, већ и економска, привредна сарадња. Јасно то говори да Српска има коме да се обрати у свијету, а ту су и Русија, Мађарска, Азербејџан - додао је Перишић.

Улога Русије на Балкану је по његовом мишљењу историјска.

- С једне стране Русија штити Српску, која ту улогу на Балкану врши већ дуже од два вијека. Додик то добро познаје, и ослања се на ту историјску подршку, и пробија ударе САД и Запада који су се окомили на Републику Српску - навео је Перишић.