latinica  ћирилица
21/02/2024 |  08:54 ⇒ 10:41 | Аутор: РТРС

Граорац: Сански Мост један од бројних примјера како се у ФБиХ односе према српским жртвама (ВИДЕО)

Намјера Бошњака да на мјесту страдња Срба у Санском Мосту подигну споменик свом команданту Мехмеду Алагићу само је један од бројних примјера како се у ФБиХ односе према српским жртвама, рекла је Исидора Граорац, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, гостујући у нашем Јутањем програму.
Исидора, Граорац - Фото: РТРС
Исидора, ГраорацФото: РТРС

- Не може нас више ништа изненадити, па ни ово. Против тога смо, и саосјећамо се са свим становницима Санског Моста који се противе овој одлуци. Сигурно да се може пронаћи компромисно рјешење, а то је да се нађе нова локација - истакла је Исидора Граорац.

Она подсјећа да се овакве ствари дешавају готово стално на простору ФБиХ.

- Њима сметају и пали борци из Другог свјетског рата, а да не говоримо о Одбрамбено-отаџбинском, овом посљедњем сукобу - навела је Исидора Граорац.

Она је коментарисала безуспјешно инсистирање да у затвор буде враћен пресуђени ратни злочинац Сакиб Махмуљин, који борави у Турској.

- Шта друго рећи за некога ко је пресуђен још у априлу 2022. године. Поставља се питање како је уопште могао да напусти Турску. Знамо шта се дешавало на Озрену, кампу Гостовић. Треба што оштрије тражити да Турска изручи Махмуљина - рекла је Исидора.

Суђење команданту 5. корпуса тзв. Армије БиХ Атифу Дудаковићу траје годинама.

- 13 година се води поступак против Дудаковића. Да је Србин у питању давно би то било завршено и пресуђено. Због свих тих ствари Срби не вјерују Суду БиХ. С друге стране имате суђење Милораду Додику и Милошу Лукићу. То је суђење институцијама Републике Српске. Брзина самог процеса нам говори да несмијемо имати повјерење у те судске институције - додала је Исидора Граорац.