latinica  ћирилица
21/02/2024 |  09:37 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

ЕКСКЛУЗИВНО - РТРС У КАЗАЊУ: Игре будућности демонстрација руске моћи у спорту и технологији (ФОТО)

У руском граду Казању, престоници Републике Татарстан, вечерас ће бити отворене "Игре будућности". Ријеч је о једном од најзначајнијих догађаја у Русији 2024. године. О колико великом догађају је ријеч најбоље говори број од 107 земаља учесница, са 286 тимова.
Игре будућности - Фото: РТРС
Игре будућностиФото: РТРС

Игре имају клупски формат - неће бити званичних тимова и додјеле медаља државама. Ипак, на церемонији отварања биће представљене земље и заставе.

Игре будућности (фото: РТРС)

Изненађење неће бити појављивање Кине, Индије, земаља Блиског истока, ЗНД и БРИКС-а, као и Латинске Америке и Африке, али учешће неких од западних земаља биће изненађење за свјетску јавност.

Колико је за Русију овај догађај значајан, показује и чињеница да је лично предсједник Владимир Путин на састанцима са лидерима Кине и Бјелорусије позвао на учествовање на играма.

Игре будућности (фото: РТРС)

Тамо гдје дипломатски канали нису функционисали, у првом реду према западним земљама, учесници су позивани директно.

Игре будућности (фото: РТРС)

Примамљивост наградног фонда од 10 милиона долара је одиграо велику улогу, па ће се на изненађење многих, овдје појавити и учесници из појединих западних земаља. Тако ће на кошаркашкој утакмици играти Американци.

Игре будућности (фото: РТРС)

На церемонију отварања игара долазе и званичници: Милорад Додик (Република Српска), Александар Лукашенко (Бјелорусија), Касим - Жомарт Токајев (Казахстан), Шавкат Мирзијојев (Узбекистан), Емомали Рахмон (Таџикистан) и Садир Јапаров (Киргистан), а игре ће званично отворити предсједник Руске федерације Владимир Путин.

Игре будућности представљају спој традиционалног спорта и савремених технологија, тако да се дио утакмице игра на терену, а други дио онлајн.

Збрајање оба резултата доноси побједника.

Повезане вијести:

Додик присуствовао хокејашком мечу у Казању