latinica  ћирилица
21/02/2024 |  10:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Дрецун: Курти једностраним потезима ставља препреке у дијалогу са Београдом

Доскорашњи предсједник Одбора за КиМ Милован Дрецун, изјавио је данас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти повлачењем једностраних потеза, који су уперени против опстанка српског народа на КиМ, стално ставља препреке у дијалогу са Београдом.
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Испод тих потеза је нешто друго, нема деескалације на сјеверу, Курти одлаже максимално изборе који треба да буду одржани на сјеверу КиМ, нема повлачења тих специјалних параполицијских јединица, он није повукао ни одлуку о забрани кретања робе из централне Србије на КиМ - изјавио је Дрецун за ТВ Пинк.

Дрецун је указао да се континуирано ради на наоружавању тзв. косовске војске, о чему су причали предсједница привремених приштинских институција Вјоса Османи и министар одбране привремених приштинских институција Ејуп Маћедонци.

- Са једне стране нападају Београд, да он припрема наводно некакву дестабилизацију, напад на КиМ. Они би да одређују распоред наших безбједносних снага у централној Србији и говоре о Србији као некаквој продуженој руци Владимира Путина, односно Русије. Све оно што раде, што планирају, пребацују на терен Београда - оцијенио је Дрецун.

Према његовим ријечима, континуирана подршка појединих земаља НАТО пакта у претварање тзв. косовских безбједносних снага у војску не престаје.

- Маћедонци је рекао да је за три године Куртијеве власти значајно повећан војни буџет и да је он дуплиран на 202 милиона евра. Навео је да је 115 милиона евра отишло за куповину оружја - објаснио је Дрецун.