latinica  ћирилица
21/02/2024 |  12:18 | Аутор: СРНА

Синдикату достављен споразум за веће плате просвјетарима у Црној Гори

Влада Црне Горе доставила је данас Синдикату просвјете споразум по којем ће просвјетарима зарада од 1. јула бити повећана 10 одсто бруто, а од почетка нове школске године увећање нето зараде у кумулативном износу биће најмање 17 одсто.
Учионица - Фото: СРНА
УчионицаФото: СРНА

- Договор са Синдикатом просвјете прецизан, Влада испунила обећање - објавио је премијер Црне Горе Милојко Спајић на платформу "Икс" уз фотографију споразума.

У споразуму, који је потписао Спајић, наведено је да ће кроз нови системски Закон о зарадама запослених у јавном сектору, који ће Влада предложити Скупштини Црне Горе на усвајање најкасније до краја другог квартала ове године, бити препознати коефицијенти за запослене у области просвјете.

- Влада и Синдикат просвјете приступиће измјенама Гранског колективног уговора за област просвјете на начин да се из тог уговора искључују коедицијенти сложености утврђени да важе од 1. јануара 2025. године из члана 22 - наведено је у документу.

Просвјетни радници у око 160 школа почели су штрајк у понедјељак, 19. фебруара, након што није постигнут договор представника Синдиката просвјете и Министарства просвјете, науке и иновација о могућем повећању плата.