latinica  ћирилица
21/02/2024 |  13:44 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Додик са Путином: Одбијамо да се придружимо санкцијама Запада према Русији; Нећемо у НАТО (ВИДЕО)

Одбијамо да се придружимо санкцијама Запада према Русији и нећемо у НАТО, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик током састанка са руским предсједником Владимиром Путином у Казању.
Милорад Додик и Владимир Путин - Фото: РТРС
Милорад Додик и Владимир ПутинФото: РТРС

- Потврђујемо добре односе које Српска има и гаји према руској држави и према Вама. Они што ми радимо у садашњим околностима, одбијамо било какву могућност да се придружимо санкцијама Запада према Русији - рекао је Додик.

Истакао је да Запад жели да издејствује то сваки дан.

- Поготово без оклијевања одбијамо да се придружимо чланству у НАТО - јасан је био Додик.

Истакао је да су Срби два пута бомбардовани, Српска једном, Србија други пут.

- И знате, могу вам посвједочити да данас имамо огроман број младих људи, тек новорођене дјеце које имају посљедице од осиромашеног уранијума, а чак 10 пута је повећано зрачење на тим рејоном, као и малгине болести узроковане тим бомбардовањем - рекао је Додик.

Истакао је да тако није логично ни нормално да Српска прихвати чланство у НАТО.

- Запад кад је дошао, одмах је приватизовао пословне банке и сада бирајуи да ли хоће да раде са нама и то чине из чистих политичких разлога - навео је Додик.

Нагласио је да је Српска стабилна политички и институцинално.

- Дакле, одржавамо се стабилно. Немамо посебних изаова, али је примјетно стално подривање опозиције и алтернативних група према стабилности Српске - рекао је Додик.

Додик је рекао да Српска има одличне односе са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером Мађарске Виктором Орбаном.

- То нам посебно олакшава ситуацију што се тиче Европе, Међутим читаво руководство Српске, предсједник Владе, предсједник НСРС, српски члан Предсјендиштва БиХ и ја, сви смо добили санкције САД и Британије. Захваљујући нашим пријатељим у ЕУ, Европа није увела исте санкције нама - додао је Додик.

Навео је да ће Српска ојачати.

- Али, ево код нас народ каже што вас не уништи, то вас ојача. Таком да ми вјерујем да ћемо ми изаћи још јачи уз помоћ пријатеља - навео је Додик.

Истакао је Српска у БиХ функционише у сложеним околностима.

- Радује нас да и то примјећујете, јер сте недавно у једном обраћању примјетили да разумијете односе у БиХ. Они нимало нису једноставни и они су сложени. Додатно су усложњени, јер смо ми још увије под међународним протекторатом, јер се налазимо у слојевима западне интервенције - истакао је Додик.

Навео је да је на сцени злоупотреба Дејтонског споразума, која је највише изражена од стране једног странца који није легалан.

- Он није потрврђен у СБ УН, а представља се као високи представник. Вама се захваљујем, зато што имате пажњу према том питању, јер да имају овлашћења, сигурно би укинули Српску - рекао је Додик.

Погледајте цијели говор Додика: