latinica  ћирилица
21/02/2024 |  14:20 | Аутор: РТРС

Гарантни фонд Српске пружио гаранцију Микрокредитном друштву "Таурус" д.о.о. Бањалука

У просторијама Гарантног фонда Републике Српске а.д. Бањалука данас је потписан Уговор о гарантовању кредитног портфеља између Гарантног фонда Републике Српске а.д. Бања Лука и МКД "Таурус" д.о.о. Бањалука у износу од 500.000,00 КМ.
Гарантни фонд - потписивање уговора - Фото: Уступљена фотографија
Гарантни фонд - потписивање уговораФото: Уступљена фотографија

Кредити МКД "Таурус" д.о.о. Бањалука, уз гаранцију Гарантног фонда Републике Српске, намијењени су предузећима, самосталним привредницима и пољопривредним газдинствима који су регистровани на подручју Републике Српске. Гарантни фонд гарантује 50 осто износа главнице појединачног кредита којег пласира МКД.

- Оно што је битно за наше привреднике јесте то да је овим путем значајно олакшана процедура аплицирања и уједно одобравања кредита у оним случајевима када је потребан и Гарантни фонд као додатни инструмент обезбјеђења, а што у суштини значи да би привредник требао на лакши начин доћи до кредита - изјавио је в.д. директора Фонда Невен Бућан.

Он је нагласио да је ГФРС увођењем опције гарантовања кредитног портфеља отклонио потребу двоструког одобравања кредита код МКД, а онда гаранције код ГФРС, те залагање колатерала и код МКД и код ГФРС.

- Процес одобравања кредита је убрзан, а такође су смањени трошкови за привреднике који узимају кредит. Фонд је препустио одобравање кредита МКД, док је МКД дужна исте да уврсти у гарантовани портфељ, према уговором дефинисаним критеријумима и о томе извјести Фонд. Такође, саме трошкове гаранције у овом случају плаћа МКД, тако да клијент има само обавезу враћања кредита МКД – навео је Бућан.

Циљна група клијената који се могу обратити МКД за кредит из ових средстава су: микро предузећа, пољопривредна газдинства и предузетници са максималним износом кредита, по једном клијенту до 50.000,00 КМ.

Кредити могу имати различите намјене, од финансирања одржавања ликвидности, улагања у обртна средства, те инвестирања у основна средства.

Осим гаранције која олакшава приступ изворима финансирања, привредници имају могућност кориштења и посебног бенефита у виду grace периода, све у зависности од намјене финансирања.

- Ово је значајан уговор, јер је МКД "Таурус" прво микрокредитно друштво са којим потписујемо уговор о гарантовању кредитног портфеља. Надам се да ће се и остала МКД одлучити за овај вид сарадње са Гарантним фондом Републике Српске, односно да ће приступити оваквој врсти доста поједностављене сарадње. ГФРС је на овај начин, изузимајући редовно издавање гаранција и Цовид програм, потписао 135,5 милиона КМ гарантованог кредитног портфеља – закључује Бућан.