latinica  ћирилица
21/02/2024 |  14:43 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Прва варијанта изградње брзог пута око 1,3 милијарде евра (ВИДЕО)

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас у Зворнику да је процијењена укупна вриједност пројекта изградње брзог пута Бијељина-Соколац у првој варијанти око 1,3 милијарде евра, док је вриједност дионице на подручју Зворника од граничних прелаза Шепак и Каракај око 200 милиона евра.
Састанак Чубриловић и Ивановић - Фото: РТРС
Састанак Чубриловић и ИвановићФото: РТРС

Чубриловић је, након разговора са градоначелником Зворника Бојаном Ивановићем и представницима кинеске компаније Шандунг, рекао да је приоритет на обилазници брзог пута око Зворника стављен на ове граничне прелазе с обзиром на фреквенцију саобраћаја.

- Постигли смо на неки начин сагласност да се локална заједница максимално укључи са својим примједбама на пројекат брзог пута који је презентован у овој фази, док је компанија Шандунг са својим пројектантима показала озбиљност у приступу рјешавања одређених проблема, што се тиче пројекта - рекао је Чубриловић.

Он је додао да свакако требају и нови инпути да би се пројекат брзог пута финализовао, као би се могао направити корак даље.

Подсјетивши да је потписан меморандум о изградњи брзог пута са фирмом Шандунг у јесен 2022. године, Чубриловић је рекао да је укупна дионица подијељена на седам дионица које ће бити понаособ обрађене.

- Такозвана "дионица два" Шепак-Каракај, како је обиљежена, у сваком наредном разматрању добиће приоритет на почетку конкретних радова - рекао је Чубриловић и додао ће брзи пут бити удаљен од градског језгра Зворника око 3,5 километара, што није далеко.

Према његовим ријечима, град Зворник ће да направи попречну путну везу која ће још више приближити градско насеље брзом путу.

Подсјетивши да је дужина дионице од Шепка до Зворника 27 километара, Чубриловић је рекао да ће кинеска компанија да обезбиједи кредитну линију, док ће Република Српска бити гарант тих послова.

- Уосталом, као што се ради сва инфраструктура у читавом свијету, јер се нигдје не финансира из готовог новца, поготово када је ријеч о великим инфраструктурнм пројектима као што су ауто-путеви, брзи путеви, жељензнице и други пројекти - рекао је Чубриловић.