latinica  ћирилица
21/02/2024 |  15:06 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

Ђокић: Стратешки интерес Владе - несметан и стабилан рад РиТЕ "Угљевик"

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да је стратешки интерес Владе да Рудник и Термоелектрана "Угљевик" настави несметано и стабилно пословање, те да сви учине све могуће напоре да се одржи погонска спремност компаније све док има услове и да тај радни процес буде трајно заштићен.
Бањалука-Ђокић на конференцији за новинаре - Фото: СРНА
Бањалука-Ђокић на конференцији за новинареФото: СРНА

- Не треба дозволити било шта што може да угрози пословање и живот угљевичке термоелектране, већ треба учинити све да се помогне и одржи њен несметан рад и да се омогуће средства за ревитализацију постројења да би она могла да производи електричну енергију у што већем обиму - изјавио је Ђокић новинарима након састанка у Бањалуци са руководством и представницима Синдиката РиТЕ "Угљевик", угљевичке локалне заједнице и Електроприведе Републике Српске.

Ђокић је рекао да би требало да буду достављене примједбе на раније закључени уговор о додјели концесије компанији "Комсар енерџи" за изградњу термоелектране "Угљевик три".

Он је навео да је забринутост у Термоелектрани изазвало то што до данас није почела изградња те електране, а концесионар је планирао да ту врши експлоатацију угља.

- И то због тога јер се сматрају угроженим процеси производње угља уколико би се он експлоатисао на тој локацији и служио за комерцијалне сврхе. Они су једино били спремни да подрже активности да се угаљ који ће се експлоатисати на том подручју може користити искључиво за потребе изградње нове и наведене термоелектране. Ни у једном случају не постоји спремност за пружање неке подршке за неку другу комерцијалну активност концесионара - навео је је Ђокић.

Он је појаснио да ће ускоро бити детаљно анализиран раније закључени уговор са Комсаром, те да ће се у вези с тим дјеловати у смислу обостраног испуњавања уговорних обавеза.

- Влада Републике Српске сигурно неће учинити ништа да би кршила тај уговор, али не може га кршити ни друга страна - нагласио је Ђокић.

Он је навео да би Влада Републике Српске требало да пружи финансијску и сваку другу подршку ради ревитализације постројења у РиТЕ "Угљевик" да би се осигурао несметани рад, и то имајући у виду да су "постојећи рудник и термоелектрана прилично исцрпљени великим обавезама које имају, па и онима које су произашле из коначне арбитражне одлуке у погледу велике накнаде која мора да се плати Електрогосподарству Словеније и испоручује трећина енергије".

- То је нова околност у којој је потребна солидарна подршка и помоћ и Владе Српске, али и Електропривреде Српске да би се осигурала адекватна средства и да се изврши неопходно инвестиционо улагање у постојећу термоелектрану. А вриједности су негдје око 200 милиона КМ. Или 150 до 200 милиона КМ би требала да кошта укупна инвестициона активност у погледу улагања у постројења РиТЕ "Угљевик" - рекао је Ђокић.

Он је изразио увјерење да су се сви на састанку сагласили да желе да одрже будућност пословања РиТЕ "Угљевик".

Представник Синдиката РиТЕ "Угљевик" Бобан Беновић рекао је да ће ускоро бити одржани састанци на којима ће се преиспитати концесиони уговор са "Комсаром".

- Синдикат остаје при ранијим захтјевима, а то је да градња трећег блока термоелектране може, а комерацијална продаја угља не може, јер није у складу са уговором - рекао је Беновић.

Радници Рудника и термоелектране "Угљевик" недавно су изразили незадовољство и противљење додјели концесије за експлоатацију угља на пољу "Угљевик исток два" компанији Комсар енерџи.