latinica  ћирилица
21/02/2024 |  17:37 | Аутор: СРНА

Суђење за Добровољачку: Свједок испричао да је рањен у нападу и ударен кундаком у главу

Свједок Тужилаштва БиХ Предраг Миљић испричао је да је рањен 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву када је отворена ватра на колону Југословенске народне армије, након чега је ударен кундаком у главу те изгубио свијест.
Оптужени за злочине у Добровољачкој улици - Фото: РТРС
Оптужени за злочине у Добровољачкој улициФото: РТРС

Миљић, који је у ЈНА био возач, испричао је да је са колегама почетком маја 1992. вршио превоз на Пале, те да се 2. маја нису могли вратити у своју касарну на Алипашином Пољу, већ су отишли у касарну у Лукавици.

Он је навео да је 3. маја за доручком у мензи примијетио да даље од њега сједи /тадашњи предсједник Предсједништва БиХ/ Алија Изетбеговић са женском особом, за коју је касније сазнао да му је кћерка, те да је било официра и војника око њих.

Свједок је данас испричао да су слушали разговор преко радио-везе између Изетбеговића и Ганића и да је Изетбеговић наредио Ганићу да дозволи мирну дислокацију касарне Друге војне области.

Миљић је рекао да су тада добили наредбу да се изврши мирна дислокација команде и да је кренула колона од 20 возила и бијело возило УНПРОФОР-а.

Он је навео да је видио више људи када су прилазили команди од којих су неки били у војним униформама, неки у цивилу, а неки мјешовито обучени, те да је већина имала дуге цијеви.

Миљић је испричао да је ушао у касарну на Бистрику, гдје је извршен утовар, те да је с њим сјео и један старјешина чије име ни данас не зна.

Он је додао и да је био девети у колони.

Када су кренули, како је рекао, у једном моменету возило УНПРОФОР-а је скренуло десно, а пет камиона лијево након чега су навучени контејнери и отворена је ватра.

Миљић је навео да се погубио у свему томе, да су се сасула стакла на његовом возилу, те да је примијетио како је рафал "сасијекао" старјешину који је био с њим у камиону и да није давао знакове живота.

- Осјетим да сам погођен у лијеву ногу и врућ млаз крви - рекао је Миљић и додао да је пришла група војника и да га је један бацио на асфалт из камиона.

Он је навео да му је псовано, те да је ударен кундаком по глави након чега је пао и изгубио свијест, преноси Бирн.

Миљић је истакао да је, када се освијестио, видио војнике како леже око њега, као и војника који је пуцао у рањеног припадника ЈНА.

Додао је и да је чуо како неко говори да се престане са паљбом, те да је након тога формирана колона и да је одведен у салу једног објекта.

Ту су, како је појаснио, примијетили да је рањен те је одведен у болницу Кошево.
Миљић је рекао да и данас осјећа посљедице, те пије терапију.

За напад на колону, убиства, рањавање и злостављање припадника ЈНА и цивила оптужени су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хамид Бахто, Хасан Ефендић, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко, који су обављали високе политичке, војне и полицијске дужности.

Суђење ће бити настављено 6. марта.