latinica  ћирилица
21/02/2024 |  18:59 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Вучић и грчка министарка отворили Међународни сајам туризма, присутна и Република Српска

У Београду је отворен 45. Међународни сајам туризма на којем ће од 22. до 25. фебруара своју туристичку понуду представити око 500 излагача из више од 27 земаља, међу којима и из Републике Српске.
Александар Вучић - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Александар ВучићФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Ову највећу и најпосјећенију манифестацију те врсте у региону на Београдском сајму, на којој је ове године земља партнер Грчка, отворили су предсједник Србије Александар Вучић и грчка министарка туризма Олга Кефалогиани, а отварању су присуствовали и званичници Србије, Републике Српске, Грчке, Црне Горе, Анголе, Сао Томе и Принципе.

Били су присутни министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић те његови помоћици Предраг Тешић и Душанка Тегелтија, као и директор Туристичке организације Републике Српске /ТОРС/ Миодраг Лончаревић и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Вучић је на отварању рекао да ће људе који дођу у Србију отвореног срца дочекати искрена добродошлица, те додао да је на сајму 500 излагача из 27 земаља, а да је држава партнер Грчка омиљена дестинација туриста из Србије, док је све већи број грчких туриста у Београду.

- Србија је пријатељска и братска земља Грчкој. Србија има да понуди најбоље сити брејк дестинације - рекао је Вучић, који је позвао туристе да посјећују и земље госте на сајму туризма.

Он је подсјетио да је Србију, као лијепо занимљиво и безбједно мјесто, прошле године посјетило 2,1 милион страних туриста, а тај број је први пут премашио број домаћих туриста.

Вучић је рекао да је Србија прошле године била прва дестинација у свијету по стопи раста прихода од страних туриста, а да је у 2023. години забиљежен девизни прилив од рекордних 2,55 милијарди евра, што је за 1,12 милијарди евра више него 2019. године.

Вучић је истакао да је, међутим, потребно још много радити на развоју туризма, посебно на Дунаву кроз пројекат "Запловимо Србијом", да треба радити на инфраструктури, градити много путева и пруга, изводити радове на аеродромима у Србији.

- Амбиције су нам мого веће, имамо прелепу земљу, нисмо је још ни себи ни свом народу показали, а камоли онима који би да је упознају. Имамо фасцинатну културну баштину, споменике, манастире, цркве, џамије, базилике, синагоге... - истакао је Вучић.

Он је подсјетио да ће за вријеме трајања "Експо 2027" Србија се представити као мјесто иновације, савремених технологија и један одлидера у вјештачкој интелигенцији.

- Тај догађај мења будућност Србије, мораћемо градиди још много, оснажити понуду у сфери културе, али и онога што представља туризам заједништва, привлачење оних који желе да потроше свој новац. То је нешто на шта ћемо да заснивамо своје деловање широм Србије - рекао је Вучић.

Грчка министарка туризма Олга Кефалогиани рекла је на отварању да вјерује да Грчка и Србија дијеле заједничку визију туризма и да је пријатељство два народа укоријењено у заједничкој историји, културним везама, борби за слободу и тежњама за сигурну будуцћност.

- Међународни сајам туризма је један од најзначајнијих туристичких догађаја у нашем региону, глобални скуп који обезбеђује прилику да земље и учесници не само да промовишу своју туристичку понуду, већ и да комуницирају, сарађују, стварају партнерства и граде јаке односе. А управо је то суштина туризма - рекла је Кефалогиани.

Она је рекла да је заједно може користити моћ туризма да се покрену позитивне промене у овом региону и изградити свјетлија будућност за нације.

- Захвални смо за снажну подршку нашим српским пријатељима у даљем напредовању туризма у Грчкој и радујемо се томе да их угостимо у свим прелијепим дијеловима Грчке и ове године - рекла је Кефалогиани.

Туристичка понуда Српске је представљена на штанду, који су обезбиједили Представништво Републике Српске у Србији и Туристичка организација Републике Српске /ТОРС/, на којем ће кроз промо туристичке материјале, брошуре, видео-материјале и презентације представити туристичку понуду Српске.

Представиће се локалне туристичке организације - Приједор, Козарска Дубица, Лакташи, Теслић, Фоча, Угљевик, Зворник, Нови Град, Градишка, Сребреница, Калиновик, Дервента, Братунац, Соколац, Невесиње, Шипово и Србац.

Самостално ће се на својим штандовима представити туристичке организације Бањалука, Требиње, Источно Сарајево /Јахорина/, Бијељина, Вишеград, Брчко, те Ски-центар "Равна планина - Стан промет" Пале, Национални парк "Козара" и Бања Мљечаница.

На овом сајму представиће се и Удружење бања Републике Српске, као и привредни субјекти који се баве пружањем услуга у туризму.

Овај сусрет култура и авантура промовисаће нове дестинације, "фрст минут" понуде, домаће и иностране смјештајне капацитете, туристичке регије и атракције.

На сајму ће учествовати најзначајније туристичке агенције, удружења и организације, хотели, туристички центри, транспортне компаније и међународни тур-оператори, те традиционално Град Београд.

Први пут на Сајму туризма наступају Камбоџа, Еквадор, Света Луција, Либија, а земље које се враћају и поново ће учествовати су Индонезија, Куба и Сао Томе и Принципе.

Традиционално, на сајму ће учествовати најзначајније туристичке агенције из региона, удружења и организације, хотели, туристички центри, транспортне компаније и међународни тур-оператори.

Сајам туризма се одржава под слоганом "Авантура почиње овде", а истовремено отворен је и 19. Међународни сајам хотелско-угоститељске опреме Хорека-опрема.

Радно вријеме Сајма туризма и Сајма Хорека-опрема је од 10.00 до 19.00 часова, а у недјељу, 25. фебруара, од 10.00 до 18.00 часова.

Цијена појединачне улазнице је 500 динара /4,27 евра/, а паркинга 200 динара по сату /1,71 евра/.

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић изјавио је да је 45. Међународни сајам туризма у Београду прилика да се Српска промовише у туристичком, али и у политичком смислу, те да покаже најбоље што има.

- Треба да градимо бренд Републике Српске што, а ово је прилика да покажемо оно најбоље што имамо - рекао је Шулић новинарима из Српске.