latinica  ћирилица
21/02/2024 |  19:06 ⇒ 19:12 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Српска има право да склапа партнерства с ким жели, не може нам то одређивати ОХР

Ниједна институција на нивоу БиХ није донијела одлуку да се уведу санкције Русији, па тумачења службеника ОХР-а у вези са спољном политиком БиХ немају никаквог смисла, изјавио је делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је нагласио да ОХР нема ништа с европским путем БиХ и то је искључиво право изабраних представника народа да спроводе политике које се договоре унутар БиХ.

- ОХР нема мандат по Дејтонском споразуму да креира политике странака нити да одређује лидерима с ким могу или не могу да се састану", истакао је Ковачевић за Срну коментаришући саопштење ОХР-а поводом састанка предсједника Републике Српске и Руске Федерације Милорада Додика и Владимира Путина да се "БиХ обавезала да слиједи безбједносне и спољнополитичке смјернице ЕУ" као земља кандидат за чланство у ЕУ, те да то искључује сарадњу са државама које су под санкцијама, као и личне састанке са шефовима тих држава.

Ковачевић је указао да Република Српска, поштујући Устав БиХ, има право да склапа економска, културна и друга партнерства са свим оним државама које то желе, а посебно са оним државама које су гаранти Дејтонског споразума.

- Не може нам то ОХР одређивати, а поготово не некакав неименовани странац у том ОХР-у - поручио је Ковачевић.

Подсјетимо, Кристијан Шмит је данас рекао да избори морају да буду одржани по новом закону и да се "политичари не могу играти с њим".