latinica  ћирилица
21/02/2024 |  20:35 ⇒ 21:47 | Аутор: sputniknews.com

Стевандић: Одликовање Додика највећим руским одличјем - потврда виjековног пријатељства Руса и Срба

Одликовање предсједника Републике Српске Милорада Додика високим руским орденом је дводимензионално - односи се на вијековне добре односе Руса и Срба и указује на постојање мултиполарног свијета у коме влада међусобно поштовање, уважавање и ненаметање рјешења другим народима, каже Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Предсједник Руске Федерације Владимир Путин уручио је данас у Казању Орден Александра Невског предсједнику Републике Српске Милораду Додику. Додик је одликован за, како је наведено, велики допринос развоју сарадње Русије и БиХ и јачању партнерства са Републиком Српском.

Двије димензије одликовања

Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске и предсједник Уједињене Српске, каже за Спутњик да ово високо одликовање има двије димензије али и да је очекивана.

- Прва димензија овог одликовања су традиционално добре везе Срба и Руса које су старије од свих догађаја за које се везује актуелна антируска хистерија и украјински сукоб, а друга је стабилност и снага Милорада Додика који је у овим тешким временима успио да води независну политику - истиче Стевандић.

Другим ријечима, Стевандић додаје, да му други не састављају владе и не натурају мишљење.

- И да покаже да мултиполарни свијет није само "прича из Москве" већ да је то стварни живот многих држава којих ће сваки дан бити све више и више. Због овога је Додик и био на мети и трпио намјештене судске процесе, санкције. Мултиполарни свијет је нешто што није само руски пројекат већ је будућност свијета у мултиполаризму и међусобном поштовању и уважавању и ненаметању рјешења другим народима - напомиње Стевандић.

Потврда Додика као озбиљног политичког фактора

То су, како каже Стевандић, те двије димензије овог одликовања које је Додик добио од руског предсједника.

- Један је везан за српско – руски однос а други за будућност цијелога свијета и живота у мултиполаризму гдје се Република Српска и њено руководство на челу са предсједником Додиком под тешким мукама одупрло пријетњама санкцијама, увредама и покушајима хапшења и намијештања. Ова друга димензија је, по мени, значајнија Додику не само као политичком фактору Републике Српске, већ као регионалном, а богами и свјетском - мишљења је Стевандић.

У указу који је раније потписао руски шеф државе за ово одликовање Додика наводи се да се додјељује "за велики допринос развоју сарадње Русије и БиХ, јачању партнерства са Републиком Српском".

Орден Светог Александра Невског је био орден Руске Империје ког је прва додијелила Катарина Прва Алексејевна. Орден се додјељивао у периоду између 1725. и 1917. године. У хијерархији ордења у Руској Империји, овај орден је био трећи по реду, иза Ордена Светог Андреја Првозваног и Ордена Свете Екатарине. Додијељиван је у част Александра Невског, који је био руски кнез и светац Руске православне цркве.

Историјат и значај оредна

Орден је прво био додијељен Петру Великом и то посмртно, за војне заслуге. До владавине Катарине Велике, додијељено је око 300 ордена, док је она сама додијелила око 250. Као празник ордена се узимао 30. август, датум премјештања моштију Александра Невског.

Током Наполеонове инвазије на Русију, додијељено је 48 ордења, од који 14 са брилијантима. Највише комада ордена је додијељено 1916. године и то 105. Орден је укинут 1917. године од стране Совјета народних комесара.

Президијум Врховног совјета Совјетског Савеза је Указом из 1942. године орден поново уврстио у ред одликовања, али под насловом Орден Александра Невског.

У част владичења у Санкт Петербургу, 6. августа 1833. године, руски император Николај Први Павлович доделио је Петру Другом Петровићу Његошу, духовном и световном владару Црне Горе, Орден Светог Александра Невског.

Други домаћи носиоци су Сава Владиславић Рагузински, Никола Пашић, Божо Петровић Његош и Данило Први Петровић Његош, Александар Вучић и сада Милорад Додик.