latinica  ћирилица
21/02/2024 |  21:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Париз: Због штрајка запослених Ајфелова кула затворена и трећи дан заредом

Због штрајка запослених Ајфелова кула и данас је била затворена за посјете, трећи дан заредом.
Ајфелов торањ (фото: EPA-EFE/Mohammed Badra) -
Ајфелов торањ (фото: EPA-EFE/Mohammed Badra)

У поруци на веб страници Ајфелове куле јавност се упозорава на могуће поремећаје у раду ове туристичке атракције Париза, уз образложење да штрајкачи захтијевају повећање плата и друге уступке управе, преноси АП.

- Извињавамо се због непријатности - наводи се у саопштењу, а америчка агенција подсјећа да је један од представника штрајкача из синдиката ЦГТ раније најавио да би протест "могао да потраје неколико дана, чак и недјеља".

Штрајкачи траже повећање плата сразмјерно приходима од продаје карата и желе побољшање одржавање металне конструкције куле старе 135 година, која показује трагове рђе.

Замјеник градоначелнице Париза Емануел Грегоар изјавио је данас да су продужена затварања током пандемије вируса корона за 130 милиона евра умањила приходе Ајфелове куле коју у нормалним околностима посјети око седам милиона туриста годишње, од тога су три четвртине странци, али је истакао да одржавање куле не трпи посљедице смањених прихода.

- Кула је у веома добром стању - рекао је он за Франс инфо и изразио очекивање да ће управа Ајфелове куле ријешити проблем са штрајкачима.

Ајфелова кула, метална конструкција висока 330 метара, забиљежила је, према званичним подацима, пораст броја посјетилаца уочи Љетних олимпијских игара у Паризу током којих би требало да буде у средишту пажње свјетске јавности.