latinica  ћирилица
21/02/2024 |  22:21 ⇒ 22:25 | Аутор: АТВ

Рудић о истраживању литијума: Руководство Лопара нас је објеручке прихватило, ствари се онда промијениле

Владимир Рудић, директор компаније ''Аркор'', рекао је да пројекат истраживања литијума на подручју Лопара и евентуално отварање рудника иде на добробит развоја Републике Српске, БиХ и цијелог региона, и што је најважније, није штетан за грађане.
Владимир Рудић (фото: АТВ БЛ) -
Владимир Рудић (фото: АТВ БЛ)

Рудић је истакао да је ова компанија, као инвеститор била у контакту са локалном заједницом гдје су их радо дочекали. Онда је комуникација стала.

- Дошло је до проналаска нечега што је врло битно за Републику Српску, БиХ и цијели регион, и сама политизација те приче не иде у корист развоју пројекта. Све што је до сада урађено је урађено на најквалитетнији могући начин и сигурно је да ће овај пројекат допринијети бољитку и развоју цијеле регије - рекао је Рудић за АТВ.

Овдје је ријеч о рударству и развију рударства у том региону, додао је он. Како је објаснио, југоисточна Европа, нарочито југоисточни дио Србије и БиХ, представљају врло интересантне зоне за рударске операције.

- Прво што је потребно јесте да се проведе значајан обим истражних радова и да имате претпоставке да ће се рударски објекти отворити. Рударски објекти не могу да се отворе тамо гдје је то жеља инвеститора, грађана или индустрије, него се рударска индустрија развија тамо гдје је могуће. Када имате један рудник, он нам омогућава развој цјелокупне регије, градови су настајали на рударским објектима. То представља највиши степен за индустријски развој који не можете алоцирати било гдје - појаснио је Рудић.

Трагом геолошких информација, у комуникацији са различитим институцијама, почело се трагати за просторима који су интересантни за рударске операције.

- Ми смо ту информацију добили 2018-2019. године. Након тога почињу све радње који су неопходне након што уђете у процес детаљних геолошких истраживања. Те радње подразумијевају да радите пројекат детаљних геолошких истраживања, да ангажујете стручне кадрове који ће извршити тај пројекат. Када се пројекат уради, са свом пратећом документацијом обраћа се Министарству енергетике и рударства као једином надлежном органу који је у стању да вам изда дозволу - навео је Рудић.

Појашњава да никада локалне заједнице нису давала одобрења за истраживање, то ни данас нигдје није случај, осим код нас гдје су Влада и Министарство препознали тај проблем и сада раде на измјенама закона о геолошким истраживањима.

Министарство након што изда одобрење упознаје локалну заједницу о пројекту и инвеститорима.

- Прва адреса коју смо посјетили је локална заједница, односно начелник општине и надлежне службе у локалној заједници. Обавијестили смо их о томе шта ћемо да радимо и затражили од њих сугестију како ми у нашем процесу рада можемо да допринесемо локалној заједници кроз запошљавање, ангажовање домаћих ресурса. Локална заједница, предвођена Радом Савићем, нас је објеручке прихватила и тражила од нас да будемо домаћини у пословању, да се ту максимално ангажујемо - рекао је Рудић.

Органи локалне заједнице су анализирали елаборат који је ова компанија урадила и издали еколошку дозволу. Поред издавања те дозволе, транспарентна и перманентна комуникација је вршена са локалном заједницом и била је информисана о свим активностима које је компанија вршила на периодичном нивоу, наводи даље Рудић.

- У процесу истражних радњи више од сто грађана је учествовало и било је више од 500 различитих учесника у процесу истраживања. Цијеле Лопаре су брујале о томе како ми радимо и сви су били срећни, жељели су да учествују у том процесу - присјетио се.

Каже да му се и данас јављају грађани који дају подршку раду компаније Аркор, а јављају му се чак и они који потписују петицију против овог пројекта и кажу да не желе да се то зна.

- Начелник Радо Савић ме није звао. Он је напрасно прекинуо комуникацију са нама. Посљедњи пут смо имали комуникацију када смо учествовали на сједници привредника на којем смо представили бенефите пројекта - рекао је.

Он каже да овај пројекат треба бити на добробит развоја.

- Све земље плачу за оваквим пројектима. Свака општина која је добронамјерна према својим грађанима жели да има један овакав пројекат у свом дворишту - изјавио је Рудић.

Оно што је Аркор радио приликом истраживања није штетно за грађане, потврдио је Рудић и додао да постоје мјере које се предузимају да се то потенцијално не би ни десило.

- Ми смо учествовали у друштвено одговорном послу кроз нашу активност, али смо допринијели развоју локалне заједнице и у том сегменту - истакао је.

Након завршетка истраживања 2023. године нешто почиње да се мијења – сву су постали свјесни потенцијала овог пројекта. Тај потенцијал, каже Рудић, је управо довео до тога да постанемо мета различитим интересним групама да се то не деси.

- Република Српска је са овим пројектом добила нешто велико. Тек ће вријеме показати шта је то Република Српска добила. Република Српска је врло одговорно приступила нашем раду, понашали су се легалистички. Сљедећи кораци су они који ће дефинисати начин употребе тог ресурса гдје носилац тог права Република Српска уређује то исто право са инвеститором - рекао је Рудић.