latinica  ћирилица
21/02/2024 |  22:48 | Аутор: Агенције

Зимска суша на југу Европе

Суша у Средоземљу није ублажена током зимских мјесеци, који су донели исподпросјечне падавине, саопштила је служба ЕУ за климатске промјене "Коперник".
Суша  (илустрација) -
Суша (илустрација)

Регион западног Медитерана је посебно тешко погођен, укључујући јужну Италију, Шпанију, сјеверни дио Марока, Алжир и Тунис. Овакво стање је посљедица сезонске температуре која је виша од уобичајене.

Због овакве ситуације уведене су мјере ограничења потрошње и ванредног стања.

Нешто више од 45 одсто јужне Европе захваћено је сушом, а 2,8 одсто је достигло највиши ниво "узбуне" током првих десет дана фебруара, показују најновији подаци Европске опсерваторије за сушу /ЕДО/, које је анализирао АФП.

"Коперник" наводи да је четвртина цијеле Европе и сјеверне Африке под сушом и да је 19,3 одсто земљишта у којем је детектован дефицит влаге.

Ситуација се погоршала од краја јануара, али се незнатно поправила у односу на исти период прошле године, када је 31,3 одсто територије било под сушом.

Прошли мјесец је био најтоплији јануар на глобалном нивоу у комбинацији са недостатком падавина који је у неким регионима трајао мјесецима, чак и годинама.