latinica  ћирилица
22/02/2024 |  13:58 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Белгија одбила испоручити оптуженог за злочине у Дервенти

Жељко Пудић, против кога је потврђена оптужница за злочине над српским цивилима у Дервенти, неће бити изручен БиХ јер има држављанство Белгије, потврђено је у добојском Окружном јавном тужилаштву и Окружном суду.
Окружно тужилаштво Добој - Фото: РТРС
Окружно тужилаштво ДобојФото: РТРС

Тужилаштво у Добоју је путем Окружног суда добило захтјев од правосудних органа у Белгији за достављање одређене документације ради покретања истраге против Пудића, након што је захтјев за екстрадицију оптуженог у БиХ одбијен због белгијског држављанства, преноси Бирн.

- По наведеном захтјеву путем Министарства правде у Савјету министара прослијеђена је одређена документација правосудним органима у Белгији, те још није одлучено о уступању предмет -, наводе у Тужилаштву у Добоју.

Оптужница, која је потврђена 19. маја прошле године, терети Пудића да је у својству припадника 103. дервентске бригаде Хрватског вијећа одбране  у логору у згради бившег Дома ЈНА у Дервенти учествовао у убиству једног цивила српске националности, те у противправном затварању цивила које су тукли други, непознати припадници ХВО-а.

У добојском Окружном суду потврђено је да је донесена наредба о повлачењу међународне потјернице за оптуженим, а која је била расписана раније, јер је био недоступан током истраге.

Захтјев за уручење оптужнице Пудићу је Окружни суд у мају прошле године упутио и надлежнима у Хрватској, с обзиром на то да оптужени има адресу и у Загребу