latinica  ћирилица
22/02/2024 |  14:47 | Аутор: СРНА

Стано: Недопустиво понашање Приштине

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак позвао је представнике Београда и Приштине да 27. фебруара у Бриселу разговарају о одлуци приштинске централне банке о укидању српског динара, рекао је портпарол Европске комисије Петер Стано, оцијенивши недопустивим понашање главног преговарача Приштине Бесника Бисљимија.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

- Надамо се да ће Бисљими цијенити напоре уместо да неправедно оптужује званичнике ЕУ. Такво понашање је недопустиво - навео је Стано, након јучерашњих Бисљимијевих иступа.

Стано је у писаној изјави медијима објаснио да у позивном писму Лајчака није одређено ко треба да представља Београд и Приштину на састанку, додајући да је препуштено странама да о томе одлуче.

- Високи представник ЕУ Жозеп Борељ је прошле недеље у Минхену имао састанке са председником Србије Александром Вучићем и премијером самопроглашеног Косова Аљбином Куртијем, гдје је разговарано о овом питању. Као резултат овог састанка, Лајчак је позвао двије стране да дођу у Брисел 27. фебруара - навео је Стано.

Бисљими је јуче рекао да је примио позив Брисела за састанак наредне седмице, али да је одбио да учествује, уз образложење да "питање динара није дио дијалога".

Вучић је раније рекао за РТС да се чека позив да неко оде у Брисел и да са представницима Приштине разговара, али да нема о чему.

Он је подсјетио да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти неће да прича о ЗСО, нити о динару и да лаже о тромјесечној суспензији примјене уредбе, додајући да у ствари нема никакве суспензије, јер Приштина зауставља динар на административној линији.