latinica  ћирилица
22/02/2024 |  16:11 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Љекари завршили преглед Младића; И Жупљанин их информисао о стању генерала (ВИДЕО)

Тим љекара Универзитетског клиничког центра Републике Српске, завршио је прегледе команданта Војске Републике Српске Ратка Младића у притворској јединици у Хагу. Тим је ступио у контакт и са Стојаном Жупљанином, који је са Младићем у притворској јединици, а који је љекарима пренио значајне податке о Младићевим здравственим проблемима.
Љекари УКЦ-а у Хагу - Фото: РТРС
Љекари УКЦ-а у ХагуФото: РТРС

- Од Жупљанина смо узели податке колике су могућности Младића при обављању свакодневних активности што ће допринијети нашем генералном налазу, односно конзиларном мишљењу које ћемо доставити Хашком трибуналу - рекао је генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић.

Навео је да је Младићу било драго што су га посјетили доктори из Српске, као и могућност да на српском језику каже које има тегобе.

Ђајић је јуче у изјави за РТРС рекао да код генерала Ратка Младића доминирају кардиолошке и неуролошке тегобе.

- Урадили смо потребне међународне тестове преведене на наш језик и кроз те тестове ћемо направити одређену анализу - рекао је судски психијатар Милан Стојаковић.

Кроз два дана прегледа које смо урадили, додаје Стојаковић, и тестове које смо урадили видјећемо какве су посљедице остављене након можданих удара на генералово ментално здравље.

С обзиром да је здравствено стање осуђеника повјерљиво, љекари који су посјетили генерала ће сачинити детаљан извјештај, који ће осим Међународном резидуалном механизму за кривичне судове доставити и породици и адвокатима генерала Младића.

 

Љекарски тим чине кардиолог Никола Шобот, неуролог Синиша Миљковић, форензичар психијатрије Милан Стојаковић и Ђајић, који је професор неурологије и дугогодишњи шеф Одјељења за цереброваскуларне болести.

Тим љекара УКЦ-а Републике Српске допутовао је у Хаг 20. фебруара.

Некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић оперисан је 8. јануара у холандској болници када му је уграђен пејсмејкер. Већ сљедећег дана враћен је у притворску собу у Схевенингену.

Бивши командант Војске Републике Српске служи у хашком притвору казну доживотног затвора.