latinica  ћирилица
23/02/2024 |  11:55 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Додик: Орбан једини који има своје мишљење у ЕУ

Премијер Мађарске Виктор Орбан је један од најснажнијих модерних лидера у Европи, јер има сопствену политику и једини је који има своје мишљење, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је за Раша тудеј нагласио да сви други лидери у ЕУ, укључујући предсједника Француске Емануела Макрона и њемачког канцелара Олафа Шолца, "прате неког другог", за разлику од Орбана.

- Орбан је једини који има мишљење. Циљ његове политике је да одржи државност, као и суверенитет и слободу народа. Он поштује исте вриједности код других. То је управо оно што Република Српска ради, бори се за своју сувереност и слободу, како нико споља не би могао да намеће своје одлуке - рекао је Додик.

Он је напоменуо да је било очекивано да са Орбаном успостави прво политичке, а затим и економске односе, који се веома успјешно развијају.

- Имамо добре пријатељске односе. Често се састајемо и размјењујемо мишљење о околностима у којима се налазимо. Мислим да је будућност у ЕУ идеја коју заступа Орбан и да он вјерује да блок треба да постоји. У супротном, Унија неће постојати. ЕУ дефинитивно неће бити под патронажом једне земље, као што је Њемачка, која је показала да не може да буде лидер и да нема чак ни сопственог лидера - нагласио је Додик.

Предсједник Српске сматра да, ако неко хоће да буде лидер ЕУ, онда мора да буде недодирљиви лидер своје земље, као што је то била, на примјер, бивши њемачки канцелар Ангела Меркел.

- Без обзира на то шта ја мислим о њеним лажима у вези са Минским протоколом и слично, она је била лидер који је дошао до највишег нивоа у цијелој ЕУ. Данас нема таквих политичара. Ми политичари данас на Балкану чак не можемо ни да запамтимо све њихове политичаре, стално се мијењају, а Орбан остаје непоколебљив у својим намјерама и зато је мој пријатељ - додао је Додик.