latinica  ћирилица
23/02/2024 |  12:07 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

Изложба за слијепа и слабовида лица у Тифлолошком музеју у Загребу (ФОТО)

Изложба за слијепа и слабовида лица "Додиром кроз стваралаштво Надежде Петровић", биће вечерас отворена у Тифлолошком музеју у Загребу.
Изложба (Фото: Немања Мићевић/МСУРС) - Фото: Уступљена фотографија
Изложба (Фото: Немања Мићевић/МСУРС)Фото: Уступљена фотографија

Изложба је резултат успјешне сарадње три инстититуције - Музеј савремене умјетности Републике Српске, Тифлолошки музеј и Галерије Надежеде Петровић у Чачку уз подршку Српског народног вијећа у Загребу.

Изложба (Фото: Немања Мићевић/МСУРС)

Поводом ове посебне изложбе уприличена је и гостујућа представа "Ненaписана писма" - монодрама у извођењу Вање Милачић инспирисана слојевитом личношћу ове знамените сликарке, њеним емотивним и умјетничким недоумицама, те представља и својеврсно обраћање великом умјетнику Ивану Мештровићу, њеном великом пријатељу.

На изложби су представљене четири прилагођене слике, те је изложена и реплика Мештровићевог споменика Надежде Петровић који је био лични поклон Ивана Мештровића Граду Чачку.

Изложба (Фото: Немања Мићевић/МСУРС)

Реплику споменика израдили су ученици Умјетничке школе у Чачку, а особама оштећеног вида доступна је додиром. Сва дјела су допуњена објашњењима на Брајевом писму, аудио - водичима и тактилним репродукцијама које је осмислио и израдио графички дизајнер Музеја савремене умјетности Републике Српске Немања Мићевић.