latinica  ћирилица
23/02/2024 |  17:22 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

На УКЦ-у Српске први пут урађене операције у третману гојазности пацијената (ВИДЕО)

У УКЦ-у Републике Српске први пут су изведени хируршки захвати лијечења гојазности, који подразумијевају одређену хируршку процедуру на желуцу.
Операција у третману гојазности пацијената - Фото: СРНА
Операција у третману гојазности пацијенатаФото: СРНА

Најзаступљенија баријатријска процедура данас је такозвана "слив" гастректомија. Овај захват урадио је доктор Прве хируршке клинике Универзитетског клиничког центра Србије, Огњен Скробић, са колегама у Универзитетском клиничком центру Српске.

- Иницијатива за центар за гојазност је од великог значаја, јер је гојазност дошла до епидемиолошких размера. Овде постоје сви услови да се ова процедура може спроводити, а колеге су стручњаци, те не постоји ниједна препрека - нагласио је Скробић.

Начелник Клинике за општу и абдоминалну хирургију УКЦ Српске Зоран Алексић изјавио је да су предложили да се формира центар за лијечење гојазности Републике Српске.

- И логично да је тај центар буде у Клиничком центру Републике Српске зато што имамо све претпоставке - каже Алексић.

Он је нагласио да гојазност није естетски проблем него озбиљна болест која захвата све органске системе.

- Постоје строге индикације када је хирургија у употреби за лијечење гојазности. Овом проблему се приступа мултидисциплинарно и на првом мјесту приступа лијечењу ендокринолог, затим нутрициониста, психолог, кардиолог, пулмолог, анестезиолог и на крају хирург - рекао је Алексић.

Како су навели у УКЦ-у је формиран тим/конзилијум за лијечење гојазности у којем учествују ендокринолог, психолог, пулмолог, кардиолог, анестезиолог и хирург.

С циљем увођења нове процедуре - баријатријске хирургије на УКЦ-у на Клиници за општу и абдоминалну хирургију одржава се симпозијум "Минимално инвазивна хирургија горњег гастроинтестиналног тракта", гдје Скробић држи предавање о "слив" гастректомији.