latinica  ћирилица
23/02/2024 |  20:53 | Аутор: СРНА

Свечано отворен 52. ФЕСТ

У Београду је вечерас свечано отворен 52. Међународни филмски фестивал - ФЕСТ, на коме ће под слоганом "Иди и гледај" бити приказано укупно 108 филмова.
Свечано отворен 52. ФЕСТ (Фото: Танјуг/Јадранка Илић) -
Свечано отворен 52. ФЕСТ (Фото: Танјуг/Јадранка Илић)

Фестивал је почео пројекцијом филма "Бартонова академија" Александра Пејна, који је вишеструко номинован за "Оскара".

Непосредно прије прве фестивалске пројекције Желимиру Жилнику уручена је награда "Београдски победник" за допринос филмској умјетности, док су традиционалним црвеним тепихом прошетале звијезде српске кинематографије.

Жилник је захвалио за награду, поручивши да је ФЕСТ био и остао фестивал са најбољим репертоаром и најинтересантнијим филмовима, преносе београдски медији.

На овогодишњем ФЕСТ-у, који се одржава до 3. марта, биће приказани бројни филмови које публика може видјети само на овом филмском фестивалу.

У главном такмичарском програму биће приказано 17 филмова из цијелог свијета, међу којима су и копродукције које долазе из Бразила, Чилеа, Тајвана, Обале Слоноваче, Катара, Русије, Швајцарске, Француске Аргентине, Луксембурга, Мауританије, САД, али и Србије, Хрватске, Црне Горе Грчке, Бугарске, Румуније, те филмови из Њемачке, Шпаније, Кине и Израела.

"ФЕСТ" ће затворити посљедњи филм недавно преминулог глумца Жарка Лаушевића "Руски конзул", драматично остварење о кључним тренуцима зачетка кризе на Косову и Метохији.