latinica  ћирилица
23/02/2024 |  22:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Желимир Жилник примио награду "Београдски победник"

Српски и југословенски редитељ и сценариста Желимир Жилник вечерас је примио престижну награду "Београдски победник" за изузетан допринос филмској умјетности, на свечаном отварању 52. издања ФЕСТ-а у великој сали Мтс Дворане.
Желимиру Жилнику уручена награда "Београдски победник" (Фото: Танјуг/Јадранка Илић) -
Желимиру Жилнику уручена награда "Београдски победник" (Фото: Танјуг/Јадранка Илић)

Наведену награду Жилнику је уручио умјетнички директор и селектор фестивала Југослав Пантелић. Непосредно прије додјеле награде, на великом платну су емитовани инсерти из богатог опуса Жилникове филмографије.

- Искрено се захваљујем ФЕСТ-у на овој важној награди, прије свега зато што знам, као што сви ми знамо, да фестивал са најбољим репертоаром и најинтересантнијим филмовима сваке године у Србији јесте овај наш ФЕСТ који траје већ 52 године - истакао је Жилник.

Током скоро шест деценија каријере Жилник је снимио око 60 филмова.

- На ФЕСТ-у сам тако увијек био у процесу учења, а не само гледања филмова. Не могу да се не сјетим свих мојих сарадника. Истина је да у својим скоро 60 филмова не бих могао да постигнем ни један посто да нисам имао фантастичну креативност и енергију сарадника. Били су то глумци, интерпретатори, техничка екипа, продуценти. И сигуран сам да је све њих било за ових 60 година каријере онолико колико све вас сада има у цијелој сали са све балконом - нагласио је.

Желимир Жилник је тиме званично отворио 52. ФЕСТ уз аплауз публике.