latinica  ћирилица
24/02/2024 |  10:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Народно позориште Београд: Чине се максимални напори да се побољша положај запослених

Управа Народног позоришта у Београду саопштила је данас да је потпуно свјесна свих проблема и да са Министарством културе максимално чини кораке да унаприједи радне околности и положај запослених.
Народно позориште Београд (Фото: TANJUG/JELENA SAVIĆ) -
Народно позориште Београд (Фото: TANJUG/JELENA SAVIĆ)

- Увјерени смо да ће наши заједнички напори донијети резултате који ће на обострано задовољство омогућити још боље услове за све запослене - навела је Управа Народног позоришта.

Из Народног позоришта су признали да је "чињеница да зараде запослених у позоришту већ дуже вријеме заостају за примањима осталих запослених у јавном сектору".

Управа је подсјетила да су у мају прошле године Српско народно позориште из Новог Сада и Народно позориште покренули разговоре са представницима синдиката, који су настављени у Министарству културе, као и са државним секретаром у Министарству финансија.
Како је наведено, "све даље преговоре на тему доходака и коефицијената запослених у култури, наставили су овлашћени представници синдиката", а Влада Србије је недавно донијела одлуку о формирању Радне групе за унапређење материјалног и радно-правног положаја запослених у установама културе.

- Сви запослени имају демократско право да представницима својих синдиката укажу на проблеме. У овој радно-експертској групи нема директних представника ансамбала и управе, већ стручних лица из неколико министарстава и представника репрезентативних синдиката у култури - наведено је у саопштењу.

Управа Народног позоришта је нагласила да вјерује "да управо формирањем ове стручне групе Влада жели да потврди јасну намеру да препознаје проблеме и да жели да их ријеши".

У Народном позоришту у Београду су у последњем периоду учињени значајни помаци који се тичу унапређења техничке базе, попут набавке нове сценске технике, замене система грејања, промене мобилијара у публици и другог.

- Сматрамо да је започета активност, а тиче се дотрајалог система водовода на пример, јасан показатељ да смо, уз помоћ Министарства културе, уз озбиљна финансијска улагања, спремни да извршимо све што је могуће да поправимо услове рада - навели су из националног театра.

Како је наведено, у све ансамбле примљени су нови чланови, као и у техници, а Народно позориште је "повећало свој сопствени приход за више од 50 посто и додатна средства често се преусмеравају у бонусе запосленима у свим секторима", у покушају да "бар за тренутак" превазиђу ниске зараде.

- Наравно да има још много да се уради, због наслеђених околности, јер је за неколико година немогуће комплетно обновити дотрајале техничке ресурсе и зграду, али и због наслеђених околности анахроне формалне структуре самог позоришта - пише у саопштењу.

Управа Народног позоришта је додала да је "једна од кључних ствари интензивни разговори и преговори који се тичу проблема повећавања коефицијената запослених у култури, у оквиру Рдне групе за унапређење материјалног и радно-правног положаја запослених у установама културе".