latinica  ћирилица
24/02/2024 |  14:40 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Државност Српске старија од државности дејтонске БиХ

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да је Устав Републике Српске који је донесен прије 32 године доказ да је државност Српске старија од државности савремене дејтонске БиХ.
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Устав је потврда и симбол државности. Јако је важо што Устав Републике Српске претходи Уставу БиХ - рекао је Анђелковић.

Он је подсјетио да је Устав Српске /Српске Републике Босне и Херцеговине/ донесен 1992. године, а Устав БиХ 1995. године као дио дејтонског аранжмана.

- Та игра бројева свједочи о нечему врло битном, а то је да је Република Српска старија од савремене БиХ - истакао је Анђелковић.

Он је навео да је БиХ као република бивше Југославије прогласила независност нелегално и противно вољи једног од конститутивих народа, док је савремена БиХ резултат компромиса сва три конститутивна народа.

Та БиХ је, додао је Анђелковић, настала три године касније од Републике Српске, чији је Устав као важећи признат као такав дејтонским аранжманом.

- То је порука свима који оспоравају државност Републике Српске, односно та државност је старија од босанскохерцеговачке, а БиХ може да опстане само као заједница сва три равноправна народа и два ентитета. Ко год хоће то да наруши, тај води БиХ ка пропасти - нагласио је Анђелковић.

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Устав Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.